Supportrar till iranska presidentkandidaten Hassan Rouhani vid ett kampanjmöte onsdagen den 17 maj. Den 19 maj är det presidentval i Iran. Foto: AFP PHOTO / Behrouz MEHRI

Krönika: Lagen gäller alla – även utländska kvinnor måste bära sjal i Iran

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Planet har just gått ned för landning i Teheran och jag ser mig omkring. Framför mig, bakom och i mittgången ser jag andra kvinnor göra samma manöver som jag. Högtalarrösten meddelar oss att vi strax befinner oss i den islamiska republiken Iran. Tjejen i rött linne och blonderad hårknut som sitter bredvid ger mig en kort nick innan hon knyter den svarta sjaletten under hakan.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Lagen gäller alla – även utländska kvinnor på besök i Iran måste bära sjal.

Det finns flera klädregler för kvinnor i Iran, men från mina tidigare besök vet jag att klädkoden tolkas olika. I Teherans norra, trendiga delar klär sig kvinnor i smala jeans och drar ett skärp om midjan på sin manteau – den vanliga knälånga kappan. De flesta bär sjalen långt bak på huvudet så att mycket hår syns. I stadens mer konservativa södra områden – och i landets parlament – bär många svart chador, ett tältliknande plagg som täcker hela kroppen. Chador betyder just tält på persiska.

Presidentval i Iran 2017

På allmänna platser i Iran finns skyltar som påminner kvinnor om sjallagen. Att inte täcka huvudet kan bestraffas med böter eller fängelse.

Frågan väcker alltid reaktioner hemma i Sverige, det vet jag. Efter tidigare livesändningar härifrån har mejlkorgen varit full med synpunkter på slöjan. Under statsminister Stefan Löfvens besök i Teheran i februari väcktes debatt om varför handelsminister Ann Lindes följde Irans lagstiftning om kvinnors klädsel när hon träffade president Rohani. I debatten pekade riksdagsledamöter på exemplet med Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, som inte bar slöja när hon besökte Saudiarabien. Men det finns en viktig skillnad här: Saudiarabien kräver inte att utländska kvinnor ska täcka huvudet, till skillnad från Iran där lagen om slöja gäller alla kvinnor.

Kvinnor borde få välja

Under min senaste reportageresa i Iran träffade jag Parvaneh Salahshori som väckte stor uppmärksamhet när hon kampanjade för kvinnors rättigheter i det senaste parlamentsvalet. I en intervju sade hon att kvinnor borde få välja om de vill vill bära sjal eller inte.

– Men för kvinnor i Iran finns frågor som är mer akuta än klädseln, sade Salahshori när vi träffades i parlamentet. Som exempel lyfte hon fram kvinnors villkor vid skilsmässor och arvstvister.

I en iransk domstol är en kvinnas vittnesmål hälften så mycket värt som en mans. Om någon dödar en kvinna är straffet mildare jämfört med om en man dödats. Och om en kvinna ska resa utomlands måste hon ha sin makes tillstånd.

På fredag är det presidentval i Iran. Under kampanjen har den sittande presidenten Rohani anklagat sina konservativa motståndare för att vilja separera män och kvinnor på trottoarerna.

LÄS MER: Presidentvalet avgör Irans riktning

Öppenheten mot omvärlden och ekonomin är valets stora frågor, men också kvinnors rättigheter väcker debatt i den dragkamp mellan reformister och konservativa som kännertecknar landets politik. Valet kan avgöra landets riktning och det är viktigt att vi kan vara här och rapportera.

Jag drar sjalen över håret och går in i ankomsthallen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Iran 2017

Mer i ämnet