Kryptospår leder till Förenade Arabemiraten

Uppdaterad
Publicerad

Huvudpersonen är försvunnen. Så också alla pengar. Det har beskrivits som världens största bedrägeri genom tiderna. Nu kan SVT avslöja nya uppgifter kring den internationellt uppmärksammade misstänkta svindeln.

Den 27 april i år lämnade den amerikanske advokaten Jonathan Levy in en stämningsansökan till en domstol i London. Ansökan, och dess bilagor, innehåller dramatiska, nya uppgifter kring kryptobedrägeriet Onecoin.

Huvudpersonen bakom Onecoin är Ruja Ignatova – en kvinna som kallat sig doktor och som hävdat att hon är från Bulgarien. Hon är försvunnen sedan 2017. Två år senare åtalades hon i USA i sin frånvaro för bland annat bedrägeri och penningtvätt. Enligt en BBC-dokumentärserie kan upp till 150 miljarder kronor vara borta. Den stora frågan som bland annat cirka 60 000 svenskar som köpt Onecoin frågar sig är – vart tog alla pengar vägen?

Flera miljarder försvunna

Jonathan Levy har specialiserat sig på kryptovalutor och bedrägerier. I detta fall representerar han uppdragsgivare som anser sig förlorat värden för motsvarande drygt en halv miljard kronor i Onecoin-bedrägeriet. Pengar som verkar finnas i Förenade Arabemiraten i form av låsta bankkonton och fastigheter.

SVT Nyheter har som första redaktion tagit del av stämningsansökan och ett stort antal kopior av dokument som ser ut att härstamma från bland annat domstolar i Förenade Arabemiraten.

– På uppdrag av min klient, och med hjälp av några personer i Dubai, agerar vi eftersom myndigheterna inte gör sitt jobb. Det finns fortfarande flera miljarder dollar som inte är redovisade och vi är rädda för att dessa pengar ska hamna i fickorna på de personer som stal pengarna från början, säger Jonathan Levy från sin bostad i South Carolina.

Företräds av finansman

Enligt stämningsansökan har Ruja Ignatova gett en fullmakt åt två personer att företräda hennes intressen.

En av dem är, enligt ett av dokumenten, en högt uppsatt finansman i Förenade Arabemiraten.

Enligt stämningsansökan köpte finansmannen alla Onecoins tillgångar i Förenade Arabemiraten redan 2015 med hjälp av kryptovalutan Bitcoin.

SVT har sökt finansmannen och Ruja Ignatova utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.