Drygt 3 500 människor hålls i karantän sedan coronasmitta upptäckts ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess utanför japanska Yokohama. Foto: Hiroko Harima, AP/TT

Kryssningsfartyg i Japan satt i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer ombord på ett kryssningsfartyg utanför Yokohama på Japans kust har nu smittats av det nya coronaviruset. De nästan 3 700 övriga ombord på skeppet har satts i karantän. Även utanför Hongkong hålls passagerarna kvar på ett fartyg sedan tidigare passagerare insjuknat.

På bilder från hamnen i Yokohama, söder om Tokyo, där fartyget ”Diamond Princess” ligger för ankar, syns skyddsbeklädd vårdpersonal hämta de patienter som bekräftats smittade.

Fler fall kan vänta

Enligt AP har sammanlagt 273 personer ombord på skeppet testats för virus, detta sedan en man som klivit av i Hongkong visat sig bära på smittan. Först bekräftades tio fall, men nu har ytterligare tio personer visat sig bära på viruset.

Antalet smittade kan dock komma att stiga ytterligare i takt med att provsvaren analyseras.

Japanska tv-bolaget NHK uppger att de första tio smittade är i åldrarna 50-80 år. Ingen av dem ska vara allvarligt sjuk. Enligt Japans hälsominister Nobukatsu Kato har de personer som testats positivt för viruset förts till sjukhus. Övriga passagerare får inte lämna fartyget på upp till 14 dagar.

1 800 passagerare på ytterligare ett kryssningsfartyg hålls kvar ombord utanför Hongkong sedan tidigare passagerare insjuknat. Det uppger bland andra Reuters. Besättningen ska ha fortsatt arbeta ombord och flera ska nu ha insjuknat med influensaliknande symptom.

Dödssiffran i Kina fortsätter stiga

Kryssningsfartyget World Dream är satt i karantän i Hongkongs hamn. Tusentals passagerare tillåts inte lämna skeppet. Foto: Vincent Yi, TT/AP

Samtidigt fortsätter coronasmittan skörda liv i Kina. Under onsdagen rapporterades 73 nya dödsfall av landets hälsomyndigheter och den totala dödssiffran i Fastlandskina är nu uppe i 563, skriver AP. Ytterligare två dödsfall har sedan tidigare också rapporterats utanför Fastlandskina – det första i Filippinerna och det andra i Hongkong.

3694 nya fall registrerades också i landet, och totalt har nu viruset spridit sig till fler än 28 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.