”Kuba-reformer handlar om makt”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Kuba planerar vissa reformer i ekonomin förvånar inte statsvetaren Anna Ardin, som forskat kring Kuba bland annat i samarbete med Palmecentret.

-Det här handlar om makt mera än att det ska bli bra reformer eller ens en demokratisk utveckling. Man har rensat ut de falanger som skulle kunna tänkas ta över efter bröderna Castro och nu handlar det om att behålla kontrollen. Man väljer den kinesiska vägen, att liberalisera ekonomin men hålla fast vid den politiska kontrollen. Man borde ha börjat med att släppa de politiska fångarna och kontrollen över media, säger hon till TT.

Trots allt kan delar av förändringen mottas positivt, tror hon.

-Knappast att bli av med jobbet. Men legaliseringen av småföretagen finns det ett stort folkligt stöd för, många drömmer om att få starta eget.

-I dag skaffar sig kubanen inte jobb efter lön utan efter hur mycket man kan stjäla, till exempel den dyra importvaran diskmedel, eller hur man kan utnyttja jobbet för egna affärer, typ att klippa frisörkunder svart.

Kubas ekonomi hamnade i fritt fall efter Östblockets sönderfall 1989 men lyckades resa sig igen inte minst genom exilkubaners pengar till släktingar i hemlandet samt turistindustrin. Samtidigt har Raoul Castro knappast rört det ekonomiska systemet, än mindre det politiska.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.