Kubansk regimkritiker förolyckad

Uppdaterad
Publicerad

Oswaldo Paya, en av Kubas mest kända regimkritiker, har dött i en bilolycka tillsammans med en annan oppositionspolitiker.

Det uppger bland andra en regeringskälla och prästen Manuel Gonzalez. En svensk och en spanjor, som reste tillsammans med i Paya, skadades när bilen kolliderade med ett träd.

–Vi vet inte mer utan hoppas på obduktion och utredning, sade Gonzalez.

Bilkraschen på Kuba

Paya förolyckades på vägen mellan Bayamo och Las Tunas i Granmaprovinsen, 75 mil öster om Havanna på söndagen

Payás dotter Rosa Maria Payá tror inte att det handlar om en olycka, utan tror att hennes far dog på grund av att de ”ville skada honom”.

-Enligt den information som vi fick från killarna som åkte i bilen med honom var det en annan bil som försökte köra dem av vägen och rammade dem hela tiden, säger hon i en inspelad kommentar på pappans webbplats.

Enligt tidningen Cubadebate inträffade olyckan vid 14-tiden på söndagseftermiddagen i samhället La Gavina, drygt två mil från staden Bayamo.

Svensk KDU-bas skadad

Flera svenska kristdemokrater uppger för TT att det är ungdomsförbundets ordförande Aron Modig som skadats i olyckan.

–Jag kan bekräfta att det är så, och vi har varit i kontakt med honom på olika sätt, säger Kalle Bäck, generalsekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet och ansvarig för KDU:s presskontakter.

Payas demokratikamp belönades 2002 med Sacharovpriset för mänskliga rättigheter, EU:s förnämsta pris för människorättskamp vilket delas ut av EU-parlamentet.

Priset har sitt namn efter fysikern Andrej Sacharov som stred för demokratisering av dåvarande Sovjetunionen.

Tjeckiens förre president Vaclav Havel nominerade kubanen två gånger till Nobels fredspris.

Oswaldo Paya blev 60 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkraschen på Kuba

Mer i ämnet