Geronimo Cabrera har ett ekologiskt lantbruk uppe i bergen i västra Kuba. Foto: SVT

SVT i Kuba: Eko-odling hotas av normaliserade USA-relationer

Uppdaterad
Publicerad

Kuba är idag världsledande när det gäller ekologiskt jordbruk. Cirka hälften av all frukt och grönsak som konsumeras på ön odlas i ekologiska lantbruk.​ Men nu när Kuba åter öppnar sig mot USA väntas kemkalier åter välla in och världen kan gå miste om en viktig förebild.

När Sovjetunionen kollapsade 1989 fick  inte längre kubanska lantbrukare tillgång till kemikalier och konstgödsel. De hade bara ett val. Att lära sig odla utan tillsatsmedel eller drabbas av svält.

Vi besöker Geronimo Cabrera och hans ekologiska lantbruk uppe i bergen i västra Kuba. Här odlar han 171 grödor- frukt, grönsaker, kaffe , jordgubbar och örter.

– Jag har 22 sorts avokado, berättar han stolt när han visar runt oss i sina prunkande odlingar.

Det rinner en bäck rakt igenom hans ”finca”. Orkidéer blommar , grisar bökar runt och kontrasten är slående mot de sönderbrända bergssluttningarna runtomkring.

”Odlingarna ett sätt att visa min kärlek”

Jag pekar på ett insektsangrepp på hans kålblad och han berättar att han kokar ihop ett naturligt skadeinsektsmedel med olika sorters blad och örter.

Kubanska ekologiska jordbrukare drivs inte av någon ideologisk övertygelse, det var en livsnödvändighet att lära sig bemästra den svåra konsten att odla helt utan kemikalier och konstgödsel. Men idag är Geronimo stolt över vad han åstadkommit.

– Jag är fiende till kemikalier. De gör människor sjuka. De här odlingarna är mitt sätt att visa min familj och de kubanska folket min kärlek. Jag får tre gånger större potatisskördar än min granne som inte odlar ekologiskt, påstår han.

Behöver utvecklas

Nu när Kuba håller på att normalisera sina relationer till USA står amerikanska jordbruksföretag beredda att sälja olika sorters kemikalier, konstgödsel och moderna lantbruksmaskiner till kubanerna.

I dag finns en farhåga att kunskapen hos kubanska bönder hur man odlar ekologiskt i stor skala kommer att försvinna. Men Kuba behöver också utveckla sitt jordbruk för idag klarar landet inte att försörja sin befolkning. 

Marken i träda

Kuba importerar 80 procent av all sin mat. Så gott som allt ris kommer från Vietnam, bönor från Kina. Stora delar av den kubanska jordbruksmarken som inte odlas ekologiskt ligger i träda. Enligt FAO kan det röra sig om uppemot 70 procent.

Jordbrukspolitiken anses vara den kommunistiska Castroregimens kanske största misslyckande. Vi åker mil efter mil på den kubanska landsbygden och ser kollapsade statsjordbruk med rostiga maskiner och utarmade jordar. Monokulturer med sockerrör och majs har sugit ut jorden på näringsämnen.

Export till USA

De kubaner vi möter är förvånansvärt öppna med att berätta vad som gick snett.

– Vi kopierade storskaliga jordbrukssystem från Sovjetunionen som inte passade på våra tropiska breddgrader, berättar Irene Moreno som är statsanställd agronom och expert på ekologisk odling.

Nu är hennes förhoppning att Kuba ska kunna satsa på export av ekologiskt frukt och grönt till det alltmer hälsomedvetna USA.

Men Geronomi är tveksam.

– Kanske, säger han, men främst är det ekologiska lantbruket till för kubanerna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.