Foto: TT

Kungen: ”Oacceptabel brist på lojalitet”

Uppdaterad
Publicerad

I ett tv-sänt tal riktade Spaniens kung Felipe skarp kritik mot regionregeringen i Katalonien och kallade omröstningen för ”oacceptabel brist på lojalitet”.

Spaniens kung Felipe diskuterade läget i Katalonien med premiärminister Mariano Rajoy på tisdagen och höll sedan ett tv-tal till nationen på kvällen. Han sade att läget i Katalonien är ”mycket allvarligt”, att folkomröstningen var olaglig, att det katalanska ledarskapet visat ”oacceptabel” brist på lojalitet, att deras beteende kan sätta den spanska ekonomiska utvecklingen i fara och att de ”placerat sig helt utanför lagen och demokratin”.

– Det är de legitima myndigheternas ansvar att säkerställa en konstitutionell ordning, sade kungen.

Kataloniens självständighetskamp

Till följd av att flera fackförbund utlyst generalstrejk stod kollektivtrafiken stilla i Barcelona. Under kvällsrusningen öppnades den igen, men med minimal bemanning. Även pendel- och regionaltågstrafiken i Katalonien var kraftigt bantad.

Dessutom hölls många skolor stängt, medan tre fjärdedelar av sjukvårdsarbetarna inte gick till arbetet och verksamheten vid hamnen i Barcelona stannade av. Även en rad kulturella institutioner hölls stängt – däribland turistmagneten Sagrada Família.

LÄS MER: 700.000 protesterade mot polisvåldet

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet