Syriska kurder demonstrerar emot Islamiska staten. Foto: TT

Kurder utropar egen region i norra Syrien

Publicerad

Kurdiska partier har i dag utropat en självstyrande federation i de norra delarna av Syrien. Både den syriska regeringen samt oppositionen avfärdar dock utropandet av det så kallade Rojava – Norra Syrien.

Företrädare för det kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD) säger att syftet inte är att etablera en uteslutande kurdisk region, utan en som inkluderar alla etniska och religiösa grupper, enligt BBC.

”Modell för Syrien”

– Federationsprojektet är en modell för hela Syrien, sade talesmannen för PYD Nawaf Khalil till AP.

Beslutet ska ha fattats efter ett möte mellan kurdiska samt andra partier i staden Rmelan i norra Syrien i går, enligt brittiska BBC.

Redan tidigare har tre kurdiska enklaver i norra Syrien i princip haft självstyre; Afrin, Kobane och Jazira. Den självutropade regionen inkluderar också arabiska och turkmenska områden som man återtagit från Islamiska staten, IS.

”Utan något värde”

Enligt det syriska utrikesdepartementet är deklarationen “utan något legalt värde och tom på alla juridiska, politiska, sociala och ekonomiska effekter”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Den av väst uppbackade syriska oppositionsalliansen varnar för “varje försök att bilda enheter, regioner, eller förvaltningar som inkräktar på folkets vilja”, enligt Sana.

Det viktigaste kurdiska partiet i Syrien har exluderats från fredssamtalen som startade i Genève i veckan, vilket kan vara en anledning till utspelet om en egen region, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer