Försvarshögkvarteret Pentagon i Arlington, Virginia. Foto: TT / REUTERS / Yuri Gripas

Kuvert med misstänkt dödligt gift hittade i Pentagon

Uppdaterad
Publicerad

Två kuvert som misstänks innehålla det dödliga giftet ricin har inkommit till det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon. Enligt uppgifter till CNN ska breven ha varit adresserade till USA:s försvarsminister och chefen för landets flotta.

Breven var adresserade till en person, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon. De har kommit in ”den vanliga vägen för post” under måndagen, bekräftar talespersonen Chris Sherwood för ABC News på tisdagen.

CNN uppger att två välkända personer inom Pentagon namn stått skrivna på kuverten: USA:s försvarsminister James Mattis och chefen för flottan, amiral John Richardson. Det amerikanska nyhetsbolaget hänvisar till försvarskällor.

Ärendet hanteras nu av FBI, som kommer att undersöka om kuverten verkligen innehåller det dödliga giftet ricin.

Inget hot mot specifik person

Hela posthanteringen hos Pentagon har satts i karantän, enligt försvarsdepartementet. De uppger vidare i sitt uttalande att det inte funnits något direkt hot riktat mot någon specifik person inom Pentagon.

Den del av försvarshögkvarteret där posthanteringen sköts ligger på Pentagons område, i Arlington i delstaten Virginia. Avdelningen ligger dock inte i direkt anslutning till själva huvudbyggnaden.

Detta är ricin

Ett starkt gift som tidigare har använts i samband med terrorbrott och mord. Giftet kan förekomma i pulverform, tabletter eller i form av ånga eller syra.

Den som utsätts för en dödlig dos ricin drabbas av inre blödningar i mage och tarmar, organsvikt samt en kollaps av kroppens cirkulationssystem.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.