En person i Afrika Söder om Sahara lägger över 40 procent av sin inkomst på mat. Det är mer än dubbelt motsvarande siffra i Sverige och andra rika länder, visar siffror från Internationella valutafonden. Nu blir det ännu dyrare, enligt Oxfam som spår en mänsklig katastrof. Arkivbild. Foto: TT

Kvarts miljard riskerar extrem fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

Inflation pådrivet av kriget i Ukraina, ojämlikhet och covid-19 riskerar att orsaka en mänsklig katastrof, enligt en ny rapport från Oxfam.

Enligt rapporten kan ytterligare en kvarts miljard människor hamna i extrem fattigdom i år.

Den globala hjälporganisationen Oxfam slår larm med sin nya rapport ”First Crisis, Then Catastrophe” som visar att 263 miljoner personer riskeras att kastas in i extrem fattigdom i år på grund av pandemin, ojämlikhet samt inflation på mat och energi, något som blivit värre på grund av kriget i Ukraina.

Siffran motsvarar den sammanlagda befolkningen i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Oxfam menar att katastrofen är långt ifrån jämlik, där fattigare länder står inför hotande skuldkriser och lägre inkomster, medan företagens vinster stiger och miljardärernas förmögenhet ökar.

”Först kom pandemin och sedan kom historiskt höga matpriser och kriget i Ukraina. Samlat skapar de kriserna en akut katastrof av sällan skådat slag”, säger Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Vi lever i en tid när många av oss drabbas, men för de människor som lever i extrem fattigdom innebär situationen att de behöva välja mellan att köpa medicin, mat eller tak över huvudet. Ett omänskligt val som för många innebär hunger och i värsta fall svält och död”,

Oxfams nya rapport förutspår att vid årets slut väntas totalt 860 miljoner människor leva under existensminimum, på mindre än 20 kronor per dag och man uppmanar nu till ekonomisk kreativitet, solidaritet och politisk vilja för att lösa krisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer