Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirurgen Hari Priya Bandi gjorde en makaber upptäckt under en hjärnoperation – patienten hade en levande mask i hjärnan. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT/AUABC

Kvinna hade åtta centimeter lång mask i hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Det låter som en skräckfilm, men det är högst verkligt.

En 64-årig kvinna i Australien hade en levande mask i hjärnan.

– Jag tänkte ”den rör sig! Ta bort den från mig”, säger kirurgen Hari Priya Bandi som upptäckte, och drog ut, djuret.

Kvinnan från New South Wales hade haft ont i magen och feber under lång tid, men trots prover och undersökningar lyckades läkarna inte ta reda på vad felet var.

Förrän hon låg på operationsbordet. Då upptäckte hjärnkirurgen Hari Priya Bandi något som kändes ”annorlunda” och som hon drog ut med en stor pincett. Det visade sig vara en spolmask som levt inne i kvinnans hjärna.

– Vi var i chock allihopa, säger Hari Priya Bandi.

Det är det första kända fallet där den här typen av parasit infekterar en människa, och masken tros ha kommit från en rutpytons avföring.

Hari Priya Band säger att patienten mår bra och att hon är glad att hon äntligen fått svar på vad hennes besvär berodde på.

– Hon var modig som kom hit och tog nya prover trots att hon gått i flera månader utan svar, säger hon.

Se bilder på masken och hör kirurgen berätta mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.