Solbadare på Kuta Beach på Bali. Foto: Scanpix

Kvinna miste synen – av drinkar

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig kvinna har mist synen efter att ha druckit drinkar med träsprit på Bali. Nu varnar akutläkare i Sydostasien för farliga ämnen i lokala spritdrycker.

Den 19-åriga kvinnan, som kom från USA, drack 8-10 drinkar på två olika barer på den indonesiska ön Bali, ett populärt ställe bland många unga backpackers. 35 timmar senare anlände hon till Nya Zeeland med andningssvårigheter och försämrad syn. Kvinnan lades in på Christchurch sjukhus och behandlades för metanolförgiftning – men hennes syn har fortsatt att försämras och skadorna förväntas bli permanenta, skriver Sydney Morning Herald.

Amerikanskan hade druckit drinkar med hemmagjord arrak, en lokal spritdryck gjord på kokosblomma, ris och sockerrör som är olaglig att bränna hemmavid i Indonesien. Flera dödsfall har kopplats till den indonesiska spriten.

Svensk dog

 Förra året dog en 21-årig svensk man av metanolförgiftning på ön Gili-Trawangan, nära Bali. Enligt Sydney Morning Herald dog 25 turister under 2009 av arraksprit på Bali.    

Kvinnans läkare Paul Gee och Elizabeth Martin varnar nu för riskerna med att dricka okänd alkohol i Sydostasien i en rapport om fallet i den medicinska tidskriften Emergency Medicine Australia. Läkarna tror att kvinnan fått i sig metanol från en olaglig hembränning av etanol. Metanol, som även kallas träsprit kan leda blindhet, koma eller död.

”De flesta patienterna får oroskänslor, huvudvärk, illamående, kräkningar, synbortfall och svaghet.” skriver läkarna i rapporten.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.