Foto: TT

Kvinna som anmälde våldtäkt i Dubai frias

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Dubai har lagt ner åtalet mot den brittiska kvinna i 20-årsåldern som misstänktes för utomäktenskapligt sex, ett brott i Förenade arabemiraten, efter att hon anmält en våldtäkt.

Kvinnan anmälde att hon blivit våldtagen av två landsmän och fick sitt pass beslagtaget. En film från en av männens telefoner påstås ha visat att sexet var samtyckligt varpå kvinnan blev den som misstänktes för brott.

Men nu meddelar alltså åklagarmyndigheten i Dubai att alla tre får tillbaka sina pass och kan återvända till Storbritannien.

Det är inte första gången utländska kvinnor fått problem med lagen efter att ha anmält en våldtäkt. 2013 anmälde en norsk kvinna att hon våldtagits av sin chef och dömdes till 16 månader i fängelse för utomäktenskapligt sex och alkoholkonsumtion. Hon benådades dock från straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.