Prins Andrew stäms för att för 20 år sedan ha utsatt Virginia Giuffre för sexbrott hemma hos den döde miljardären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein. Foto: TT

Epstein-offer stämmer prins Andrew för sexbrott

Publicerad

En kvinna som säger sig ha blivit utsatt av den nu döde miljardären och sexbrottslingen Jeffery Epstein stämmer prins Andrew av Storbritannien för sexuella övergrepp, skriver ABC News.

Brottet påstås ha begåtts för 20 år sedan när kvinnan var under 18 år.

Kvinnan, som heter Virginia Giuffre, har tidigare anklagat prins Andrew, Epstein och Ghislaine Maxwell, Epsteins dåvarande flickvän, för sexbrott och trafficking.

Enligt stämningsansökan, som lämnades in på måndagen, så ska den numera 61-årige prins Andrew bland annat ha utsatt Virginia Giuffre hemma hos Epstein, som han var vän med och under en tid bodde hos. Hon ska där ha tvingats att ha sex med prinsen under hot om våld.

”Jag ställer prins Andrew till svars för vad han gjorde mot mig. De mäktiga och rika är inte undantagna ansvar för sina handlingar.” skriver Virginia Giuffre till ABC News.

Prins Andrew har tidigare nekat till anklagelserna och sagt till BBC att han inte minns att han träffat henne. En talesperson för prinsen, som dragit sig tillbaka från alla offentliga åtaganden, har meddelat att man inte kommer att kommentera den inledda rättsprocessen.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump samt den brittiske prinsen Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.