57-åriga Brigitte Mohnhaupt, som sut- tit bakom lås och bom i 24 år, friges villkorligt i mars, meddelade en domstol i Stuttgart i dag.
Mohnhaupt är dömd för att ha deltagit i flera kidnappningar och mord under 1970-talet, bl.a. mordet på industri- ledaren Hanns-Martin Schleyer 1977.
-Beslutet om villkorlig dom fattades utifrån bedömningen att ingen säker- hetsrisk föreligger, uppger domstolen.
Greps i början av 80-talet
Mohnhaupt greps 1982 och dömdes till livstids fängelse. Förutom mordet på Schelyer dömdes hon även för dödandet av bankdirektören Jürgen Ponto och åklagaren Siegfried Buback.
Röda arméfraktionen (RAF) grundades av Andreas Baader, som inledde sin terrorkarriär med att spränga bomber i två varuhus i Frankfurt 1968. Han greps och fängslades med lyckades fly 1970, med hjälp av vänsterjournalisten Ulrike Meinhof.
Terrorattack i Stockholm
Baader och Meinhof blev sedan frontfigurer i terrorrörelsen, som bland annat slog till mot den Västtyska ambassaden i Stockholm 1975, då två ambassadtjänstemän dödades.
Både Baader och Meinhof begick självmord i fängelse under 1970-talet men gruppen var aktiv långt in på 80-talet. Först 1998 meddelade RAF formellt att man hade avslutat sin verksamhet.
Tyska vänsterterrorismen
Namnen Andreas Baader och Ulrike Meinhof står för det som blev Röda arméfraktionen (RAF), den största och mest blodbesudlade av de västtyska terrorgrupperna. Den anknöt, i vad den kallade sin teori, till marxism-leninismen och kommunismen och såg sig som den förtryckta men samtidigt korrumperade arbetarklassens avantgarde.
• Namnet RAF dök upp första gången 1970 i manifestet ”Att bygga upp den röda armén”. Under kommande år greps kärnan, vilket ledde till hungerstrejker i fängelserna, och 1974 svälte sig Holger Meins till döds.
• Året därpå ockuperade RAF-kommando Holger Meins den västtyska ambassaden i Stockholm som hämnd och mördade två diplomater.
• Den 9 maj 1976 hittades Ulrike Meinhof död i sin cell efter att ha hängt sig.
• Den 7 april 1977 mördade RAF den västtyske riksåklagaren Siegfried Buback, hans chaufför och en polis.
• Den 30 juli 1977 mördades Dresdner Banks vd Jürgen Ponto.
• Den 5 september samma år kidnappade RAF Hanns-Martin Schleyer, chef för västtyska arbetsgivarföreningen. Hans chaufför och tre poliser mördades. Kravet var att elva terrorister skulle släppas ur fängelserna.
• Palestinska terrorister kapade den 13 oktober 1977 ett Lufthansaplan och krävde RAF-fångarnas frigivning och en stor lösesumma. Planet stormades i Somalias huvudstad Mogadishu av västtyska specialpoliser, alla i gisslan räddades och tre kapare sköts.
• Den 18 oktober 1977 hittades Gudrun Ensslin, Andreas Baader och Jan-Carl Raspe döda i sina celler i Stammheimfängelset utanför Stuttgart. Dagens därpå hittades liket efter Hanns-Martin Schleyer i en bil.
• Efter ytterligare ett antal mord, hungerstrejker, en lång rad domar och sedan RAF-medlemmar skjutits vid gripanden, förklarade RAF den 20 april 1998 att organisationen hade upplösts.
Källa: TT