En kvinna i Marseille tar ett dopp i sin burkini. Foto: TT

Kvinnor bötfälls för burkini

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den franska staden Cannes bannlyste det heltäckande badplagget burkini, för tre veckor sedan, har tio kvinnor som burit baddräkten kontrollerats av polis.

Cannes är en av tre franska städer som infört ett förbud, med argumentet att burkinin bryter mot franska sekulära principer.

Burkinidebatten har gått varm i Frankrike och inom ett par dagar kommer den franska domstolen Conseil d'Estat avgöra huruvida förbudet är lagligt.

Premiärminister Manuel Valls ställde sig bakom de lokala besluten i en intervju med tidningen La Provence, däremot sade han att han inte såg skäl att införa nationella lagar om burkinin.

Enligt en talesperson för stadshuset i Cannes har tio kvinnor som haft burkini på stranden blivit kontrollerade av polisen. Sex valde att lämna stranden och fyra fick en bot på 38 euro. Förbudet kommer att upphöra den 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.