På indiska Tinder ska första kontakten bara tas av kvinnor. Orsaken är att Indien anses vara världens farligaste land att vara kvinna i. Foto: TT arkiv

Kvinnor får första tjing på Tinder i Indien

Uppdaterad
Publicerad

På dejtingappen Tinder i Indien ligger det första meddelandet ”Hej, hur är läget?” numera i kvinnornas händer. En ny funktion ska ge kvinnor kontrollen och göra kärlekssökandet säkrare.

Vanligtvis fungerar det så här: Om två personer indikerar att de gillar varandra kan de börja chatta.

Men med den nya funktionen ”My move” kan den första kontakten bara tas av kvinnor. Genom en speciell inställning får de tid på sig att granska männen närmare innan de bestämmer sig för om de vill skriva den första hälsningsfrasen eller inte.

– De ska kunna forma sina egna öden och bara komma i kontakt med personer som de känner sig trygga med, säger Taru Kapoor som arbetar för Tinder.

Indien är rankat som världens farligaste land för kvinnor, enligt en undersökning genomförd av Reuters Thomson foundation. Arrangerade äktenskap är fortfarande normen och trots att dejting till viss del är tabuartat börjar allt fler unga ta till appen för att hitta kärleken.

Marknaden för nätdejting växer explosionsartat och Indien är i dag Tinders största marknad i Asien.

Om ”My move” visar sig fungera bra, kan funktionen komma att sprida sig till resten av världen.

Fakta

  • Tinder är en dejtingapp som lanserades 2012. Appen ägs till största delen av New York-baserade medie- och nätföretaget IAC (InterActiveCorp) och finns i dag i 196 länder.
  • På Tinder ”svajpar” man genom att med en svepande rörelse med fingret välja mellan bilder från andra användare. Om man drar åt höger på en bild har man ”gillat” personen. Drar man åt vänster fortsätter man i stället till nästa användare.
  • Om två personer ”svajpar höger” på varandra blir det en match och flirtandet kan börja.

Källa: Businessofapps.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.