Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Australiens utrikesminister Maries Payne riktar hård kritik mot Qatars myndigheter efter agerandet på Dohas flygplats i början av oktober. Foto: TT

Kvinnliga passagerare gynundersöktes i jakt på nybliven mor

Uppdaterad
Publicerad

Australiska myndigheter riktar skarp kritik till Qatar efter uppgifter om att flera kvinnliga passagerare ombord på ett flyg, från Doha i Qatar till Sydney i Australien, utsattes för kränkande undersökningar, rapporterar ABC News .

Det var i början av oktober som flygplatspersonal i Doha hittade ett övergivet nyfött barn på en toalett. När man letade efter mamman ska flera kvinnliga passagerare, varav minst 13 från Australien, ha tagits till en ambulans för gynekologiska undersökningar. Händelsen utreds nu av Australiens federala polis.

”Grovt störande”

Australiens utrikesminister Marise Payne kallar det för ”grovt störande och upprörande händelser”.

– Jag har aldrig någonsin hört talas om något liknande, i något sammanhang. Vi har mycket tydligt uttryckt våra åsikter kring detta till Qatars myndigheter, säger Payne till ABC News.

Upprörd och i tårar

Kim Mills var passagerare på planet och fördes ut av flygplatspersonal. Hon slapp dock undersökningen  – förmodligen för att personalen ansåg att hon var för gammal för att vara den potentiella mamman, enligt hennes egen utsago. Hon blev dock vittne till hur en annan kvinna precis kom ut från ambulansen efter undersökningen – upprörd och i tårar.

– Det var oerhört fruktansvärt, sa Kim Mills till the Guardian.

– Jag kan inte föreställa mig hur det måste ha varit för de unga tjejerna, det måste ha varit förskräckligt.

Oroade sig för mammans hälsa

Dohas flygplats säger i ett uttalande att vårdpersonal ska ha oroat sig för den nyblivna mammans hälsa och önskade att hon skulle lokaliseras. ”Individer som hade tillgång till det specifika området på flygplatsen där det nyfödda barnet hittades ombads att hjälpa till i sökandet,” heter det i uttalandet.

Bebisen uppges vara vid god hälsa, däremot ska mamman fortfarande inte ha identifierats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer