En ung kvinna bär brasved utanför FN-lägret i Bentiu, Sydsudan. Foto: TT

Kvinnor hölls i ”våldtäktsläger” i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor kan ha hållits fångna som sexslavar i våldtäktsläger i Sydsudan. De råa och systematiska övergreppen mot kvinnor är ett nytt inslag i den nästan två år långa konflikten i landet.

En kvinna våldtogs på en militärbas i två månader. En annan kidnappades tillsammans med sin 15-åriga syster och våldtogs under fem nätter. En tredje togs till en skog där hon våldtogs tillsammans med sin tolvåriga dotter.

Tidigare okänt

Att Boko Haram i Nigeria och Islamiska staten i Syrien tagit sexslavar och sålt vidare är ökänt. Men tills nu har det varit okänt att kanske tusentals kvinnor, och det bara i en enda delstat, utsatts för systematiska och brutala våldtäkter i slavliknande förhållanden i Sydsudan. Det är nyhetsbyrån AFP som intervjuat ett dussintal kvinnor i delstaten Unity State som varit utsatta för övergrepp av regeringsstyrkor eller deras allierade.

Utredningen fokuserade på regeringsstyrkor, men båda sidor är skyldiga till etniska massakrer, rekrytering och dödande av barnsoldater. Det gäller även omfattande övergrepp, tortyr och tvångsförflyttning av människor för att ”rensa” området på deras motståndare.

30-åriga Nyabenas öde är typiskt. Hon togs tillfånga när hennes hemby attackerades i april. Männen och pojkarna sköts till döds. Hemmen förstördes och brändes ner. Hon var bland 40 kvinnor som tillfångatogs. Hennes ögon fylls av tårar när hon berättar om hur hon slets ifrån sina fem barn. Nyabena hölls fången i Kotong, ett fäste för milisgruppen Bul Nuer som stöds av den Sydsudanesiska armén. Strider pågår i nästan hela landet. Hjälparbetare har beskrivit delstaten Unity State som ett svart informationshål, där ingen vet vad som sker.

Systematiskt

– I alla sydliga kommuner är det samma sak: de kvinnor som flyr är lyckligt lottade. De som blir kvar våldtas, förs bort eller dödas. Bortförandet av kvinnor är systematiskt. Det kan vara för en dag eller längre eller för alltid, säger en människorättsobservatör till AFP.

Dagtid tvingades Nyabena bära krigsbyten och samla vatten. Nattetid var hon fastbunden i andra kvinnor och de övervakades konstant.

– När en soldat ville ha sex kom han och löste upp oss. När de var klara band de fast oss igen, säger hon.

Upp till tio män kunde våldta henne under en natt. De kvinnor som kämpade emot eller vägrade att arbeta försvann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer