Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Masih Alinejad är människorättsaktivist och ligger bakom flera tidigare slöjprotester. Men att protestera i landet är extremt riskfyllt. Foto: SVT/TT/EPA

Iranska kvinnor tar av sig slöjan i protest

Uppdaterad
Publicerad

Strängare regler kring kvinnors klädsel möter motstånd i Iran. På sociala medier postar kvinnor inlägg där de tar av sig sina slöjor i protest mot regimens hijabtvång. Enligt journalisten och aktivisten Masih Alinejad är protesterna ett första steg mot en ny kvinnlig revolution.

– Deras vapen är sociala medier. Det är därför deras röster blir hörda nu, säger hon till SVT Nyheter.

Sedan revolutionen 1979 är det förbjudet för kvinnor i Iran att röra sig utomhus utan hijab. Under de senaste åren har protester mot den obligatoriska hijaben intensifierats.

Det har nu, enligt BBC Persian, fått Irans president Ebrahim Raisai att beskriva motståndet som ett ”organiserat främjande av moralisk korruption i det islamiska samhället”. Nyligen beordrade han att en resolution från 2004 om kyskhet och hijab ska tillämpas – och myndigheterna utnämnde också tisdagen den 12 juli till ”Hijab- och kyskhetsdagen”.

Som svar på regimens ökade tryck på kvinnor att täcka håret har hashtags som #No2Hijab och #WalkingUnveiled  lanserats på sociala medier. Där delar kvinnor bilder och filmer där de tar av sig sina slöjor, i protest mot kravet att bära slöja i offentligheten, rapporterar The Independent.

”Ny kvinnlig revolution”

Journalisten och människorättsaktivisten Masih Alinejad har länge kampanjat mot slöjtvånget och ligger bakom flera tidigare slöjprotester på sociala medier. Att inläggen bakom hashtaggarna nu delas av välkända aktivister över hela världen betyder att iranska kvinnor vunnit kampen, säger hon till SVT Nyheter.

– Allt jag ser nu är ett första steg mot en ny kvinnlig revolution. Deras vapen är sociala medier, deras vapen är deras hashtag. Det är därför deras röster blir hörda nu, säger Masih Alinejad.

Kvinnor som ger sig ut på gatorna utan att bära hijab riskerar att dömas till fängelse eller tilldelas böter.

Samtidigt som motståndet sprids på sociala medier hölls under tisdagen stora evenemang till stöd för hijablagarna.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.