Kvinnliga aktivister, som Aziza Yousef i bild, har länge protesterat och kämpat för en ändring av lagen. Bland annat genom kampanjer där de satt sig bakom ratten och gett sig ut på vägarna i huvudstaden Riyadh. Foto: TT / AP

Kvinnor i Saudiarabien ska tillåtas köra bil

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien kommer att tillåta kvinnor att köra bil. Det aviserar kung Salman, enligt amerikanska medier.

Det nya beslutet meddelades av kung Salman bin Abdul Aziz själv i ett tv-sänt tal på tisdagen och innebär ett slut på den mångåriga och globalt välkända lagen mot kvinnors bilkörning, som blivit något av en symbol för kvinnoförtrycket i Saudiarabien.

”Ett viktigt steg framåt för kvinnor”, säger den amerikanska regeringen om beskedet, enligt CBS News utrikesreporter Margaret Brennan på Twitter.

Men enligt New York Times kommer det att dröja innan lagen implementeras. Som det ser ut i dag saknar landet nämligen infrastrukturen för att lära kvinnor att köra bil och utfärda körkort åt dem.

2015 fick kvinnor i Saudiarabien för första gången rösta och ställa upp som kandidater i lokala val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.