Foto: Scanpix

Kylan i USA ger klimatskeptikerna glöd

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens köldknäpp i USA har fått klimatskeptikerna att vädra morgonluft. I amerikanska nyhetsprogram får skeptikerna ta plats och ifrågasätta den globala uppvärmningen med hänvisning till den arktiska kyla som drabbat landet.

De politiska satirporgrammen på amerikansk TV har fått mycket tacksamt stoff efter den senaste veckans inflammerade klimatdebatt i amerikanska medier. I The Daily Show med Jon Stewart kallas debatten ”the War on Carbon”.

Den kyla som drabbat stora delar av USA har lett till att vetenskapen kring den globala uppvärmningen ifrågasätts. Klimatskeptikerna, många finansierade av den mäktiga olje-och kolindustrin, bjuds nu in till nyhetsprogrammen.

Klimat eller väder?

Och det är inte bara de mer högervridna medierna som uppmärksammar frågan utan också de etablerade nyhetskanalerna som CNN där programledaren frågar sig ”Hur kan den globala uppvärmningen vara en realitet när det är så kallt som nu?”

”Kanske lite av klimatförändring, men det här är mestadels väder – stora, spännande väder”, svarar Richard Alley, som sitter med i FN:s klimatpanel IPCC. 

Klimatforskarna förklarar att väder och klimat inte är samma sak och att enstaka väderfenomen inte slår undan det faktum att 97 av 100 klimatforskare är eniga om att människans koldioxidutsläpp håller på att förändra jordens klimat.

Inlägg från Vita huset

I går kommenterade också Vita huset den pågående debatten genom att lägga ut en video:

”Om du har hört att extrema kalla perioder, som den vi har i USA nu, motbevisar den globala uppvärmningen, så tro inte på det det”, säger John Holdren, Obamas vetenskapliga rådgivare, i videon.

Under det senaste decenniet har USA upplevt dubbelt så många episdoer av antingen extrem värme eller extrem kyla än tidigare. År 2013 gick till historien som det varmaste året någonsin, enligt Michael E Mann, klimatforskare på Pennsylvania universitet och medlem av IPCC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.