Kylan slår hårt mot migranter i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt låga temperaturer i sydöstra Europa har orsakat kaos och slagit ut el, vattenledningar och vägar. Bland de hårdast drabbade är migranter som fastnat i länderna längs med den så kallade Balkanrutten på väg mot Västeuropa.

En ”Sibirien-lik vinter” har kopplat ett hårt grepp om Balkanhalvön och fått temperaturerna att falla ned mot -20 grader den senaste veckan. Trafik, el- och vattenledningar har slagits ut i bland annat Serbien, Grekland, Bulgarien och Kroatien och flera dussin dödsfall har rapporterats.

Hårt drabbade är de migranter som fastnat i länderna längs med den så kallade Balkanrutten efter Europas skärpning av gränskontrollerna. Många av dem bor under bar himmel eller i dåligt isolerade tält och övergivna byggnader.

#flykt

Lunginflammation och influensa

Över 60.000 av människorna på flykt finns i Grekland, som fått kritik för sina dåligt utrustade flyktingläger. Tälten som finns uppställda är inte till för att användas i minusgrader, dessutom är lägren överfyllda, enligt Europakommissionen. Flera har drabbats av lunginflammation och influensa, och försöken att flytta dem till hotell och bostadshus har fått avbrytas på grund av stora mängder snö.

Även i Serbien där den ovanligt hårda vintern fått skolor att förlänga jullovet rapporteras det om flyktingar som bor i undermåliga förhållanden i kylan.

Eldar däck för att hålla värmen

Runt 1.000 av dem, från framförallt Afghanistan och Pakistan, har bosatt sig i övergivna depåer vid Belgrads tågstation och eldar där skräp och gamla däck för att hålla värmen, skriver tidningen Kurir som pratat med några av migranterna.

– Jag är väldigt hungrig. På två dagar har jag bara ätit bröd och lök, säger en afghansk man till tidningen, och berättar vidare att han vill ta sig till Tyskland och hoppas att Europa öppnar gränserna snart.

Söker kontakt med smugglare

Serbien har fått kritik av bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch för standarden på de järnvägsdepåer migranterna bor i, men Ivan Miskovic vid Serbiens kommissariat för flyktingar och migranter säger att migranterna själva inte vill flytta till bättre rustade förläggningar utanför huvudstaden.

Det beror delvis på att de är rädda att bli registrerade i Serbien, men också på att det är lättare att få kontakt med människosmugglare som kan ta dem vidare i centrala Belgrad.

– De vill inte följa med till förläggningarna för att de väntar på flyktingsmugglare inne i stan eller på att ta emot pengar, säger Ivan Miskovic.

I Ungern beslutade myndigheterna i december att stänga ned en av de modernare förläggningarna i staden Bicske. Migranterna får nu istället bo på andra förläggningar där tält har rests rakt på blöt och kall mark, skriver Human Rights Watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet