Baptistkyrkan, där 26 personer sköts ihjäl, kommer att rivas och i stället ska en minnesplats uppföras. Foto: TT

Kyrkan ska rivas – minnesplats planeras

Uppdaterad
Publicerad

Baptistkyrkan i Sutherland Springs ska rivas. Samtidigt kommer nya uppgifter om skytten Devin Kelley. Han ska ha hyllat massmördare och önskat att han ”hade modet” att göra samma sak.

Pastorn i församlingen, Frank Pomeroy, säger att det kommer att vara för smärtsamt att fortsätta använda kyrkan i det lilla samhället som en böneplats.

Sing Oldham, talesperson för baptistsamfundet, uppger att Pomeroy har diskuterat rivningsplanerna med flera högt uppsatta inom kyrkan som har tagit sig till Sutherland Springs i Texas för att uttrycka sitt stöd.

Pastorn beskriver byggnaden som ”en för stark påminnelse” av massakern som skedde därinne. I stället hoppas han kunna uppföra en minnesplats för de döda och ett nytt hus.

”Köpte djur för att skjuta ihjäl dem”

Samtidigt kommer uppgifter om Devin Kelleys problematiska bakgrund. En vän till 26-åringen, som CNN pratat med, säger att Kelley köpte djur på nätet – endast för att skjuta ihjäl dem. Hon försökte hjälpa Kelley att få ett jobb, men deras samtal blev alltmer obekväma. Kelley hyllade Dylan Roof, en man som gick in i en kyrka i South Carolina och sköt ihjäl nio människor under bibelstudier.

 – Han sade ”är det inte häftigt? Såg du på nyheterna?”. Han önskade att han hade modet att göra det, men allt han kunde göra var att döda djur, säger kvinnan till CNN.

26 människor dödades när 26-årige Devin Kelley öppnade eld i vad som kommit att bli den värsta masskjutningen i Texas. 20 skadades och elva av dem vårdas fortfarande på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.