Skjutningen inträffade vid Geneva Presbyterian Church i Laguna Woods, Kalifornien, USA. Foto: Mario Tama/AFP/TT

Kyrkobesökare övermannade masskytt i USA

Uppdaterad
Publicerad

En död och fem skadade efter en skjutning vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA natten till måndag. Kyrkobesökare övermannade och band fast gärningsmannen.

Skjutningen inträffade vid en lunchbankett efter en gudstjänst vid Geneva Presbyterian Church.

Enligt polisen i Orange County avled ett av offren på plats, fyra är kritiskt skadade och en har lättare skador. Alla offer är vuxna.

Det befann sig omkring 30–40 personer i lokalen när gärningspersonen gick till attack. Larmet kom 13.26 lokal tid och ledde till ett stort pådrag.

– Vi tror att en grupp kyrkobesökare höll fast honom, band honom med en elsladd och beslagtog två vapen. Han var frihetsberövad när polisen kom till platsen, säger Jeff Hallock vid Orange County-polisen vid en pressträff, och fortsätter:

– Den gruppen kyrkobesökarna gav prov på vad vi tror var exceptionellt hjältemod och mod när de ingrep för att stoppa den misstänkta, deras insats ledde utan tvekan till färre skadade och döda.

Äldre gärningsman

Den gripne är en man i 60-årsåldern som inte tros tillhöra kyrkan eller bo i närheten.

– Vi vet inte vad den misstänktes motiv kan ha varit, eller om han hade ett utpekat mål eller om det ens är en hatrelaterad händelse, säger Hallock.

De beslagtagna vapnen är två handeldvapen, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.