Satirprotester krävde dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

I flera muslimska länder i Väst- och Nordafrika inträffade, liksom i Pakistan, stökiga protester under fredagen.

De allvarligaste rapporterades från Nigers näst största stad Zinder, där kyrkorna och franska kulturcentret brändes och butiker plundrades. Minst tre civila och en polis fick sätta livet till. Polisen använde tårgas mot demonstranterna, som också brände däck på gatorna.

– De skriker, på det lokala språket hausa, att Charlie är satan och att de som stödde Charlie ska brinna i helvetet, berättar en butiksägare för nyhetsbyrån Reuters.

charlie hebdo

Alger bevittnade en sammanstötning mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Flera personer skadades och minst två islamistledare greps, eftersom demonstrationen inte hade tillstånd. De två bröder som angrep Charlie Hebdos redaktion i Paris hade algeriskt påbrå.

I Mauretaniens huvudstad Nouakchott försökte en folkmassa ta sig till Frankrikes ambassad, men hindrades av säkerhetsstyrkor.

Minst två personer, en av dem nyhetsbyrån AFP:s fotograf, skadades när polis och demonstranter drabbade samman utanför franska konsulatet i Karachi i Pakistan. Polisen tog till vattenkanoner och sköt i luften för att skingra manifestationen, utlyst av det religiösa Jamaat-e-Islami-partiet.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif har fördömt karikatyrerna. Skarp kritik har kommit också från Turkiet och ledare för arabländerna, inte minst Jordaniens kung Abdullah som både är västallierad och profetättling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

charlie hebdo

Mer i ämnet