Hollywoodstjärnan Angelina Jolie tillsammans med sin dåvarande man Brad Pitt. Foto: TT

Läckta dokument: Angelina Jolie med i jakten på krigsförbrytare

Publicerad

Hollywoodstjärnan Angelina Jolie ska ha erbjudit sig att agera lockbete för att fånga Afrikas mest välkända krigsförbrytare. Det framgår i läckta dokument från Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Enligt dokumenten ska ICC:s förre chefsåklagare, Luis Moreno Ocampo, velat ha med skådespelerskan i jakten på den ugandiske rebelledaren Joseph Kony, uppger The Sunday Times.

Ville bjuda på middag

I ett läckt mejl framgår att Angelina Jolie ”gått med på att bjuda krigsförbrytaren på middag”, för att sedan kunna gripa honom.

Planen var att bege sig till Centralafrikanska republiken tillsammans med chefsåklagaren och amerikanska specialstyrkor. Luis Moreno Ocampo ville också få med Angelina Jolies dåvarande man på ett hörn.

”Brad stödjande”

Enligt Sunday Times ska Luis Moreno Ocampo ha mejlat skådespelskan: ”Kan Brad följa med?”

”Brad stödjer det här. Låt oss diskutera logistik. Mycket kärlek Xxx”, ska Angelina Jolie ha svarat.

Planen blev aldrig av. USA har skickat tillbaka sina soldater från Centralafrikanska republiken och ingen vet var Joseph Kony finns i dag.

Fakta: Joseph Kony

Visa

Joseph Kony är ledare för Herrens motståndsarmé (Lord's Resistance Army, LRA) och har spridit skräck i flera afrikanska länder under tre decennier.

I våras kallade USA hem sina soldater från Centralafrikanska republiken efter att ha deltagit i jakten sedan 2011. Var Kony finns i dag är okänt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer