Laestadianer i pedofilhärva

Uppdaterad
Publicerad

Den gammallaestadianska väckelserörelsen i Finland skakas av en pedofilskandal. Ett tiotal tidigare predikanter är inblandade.

Gammallaestadianska riksförbundet SRK:s internutredning offentliggjordes på torsdagen och ger en bild av utbredd pedofili inom rörelsen.

Sedan 1980-talet har mellan 70 och 100 fall förekommit. Ett 30-tal fall har gått vidare till rättsprocesser, varav en del pågår fortfarande.

Bland förövarna finns ett tiotal predikanter, det vill säga förkunnare i ledande ställning, rapporterar Finlands radios nyhetssajt Internytt. SRK medger att man begått fel i hanteringen av fallen.

-Man har inte fäst tillräcklig uppmärksamhet vid offrens ställning och de har glömts bort alldeles för ofta. Betydelsen av bikthemligheten har i vissa fall feltolkats och man har bland annat med den som förevändning strävat efter att tysta offren och göra upp utan brottsprocess, säger Matti Taskila, vice ordförande i SRK:s direktion, till Uleåborgstidningen Kaleva.

Taskila uppger att varken SRK:s administration eller andra organ haft tillräcklig helhetsbild av problemet och att man därför inte kunnat handla korrekt. Ingen av de misstänkta predikanterna är längre verksam i rörelsen, heter det.

TT

Fakta: Laestadianismen

* Laestadianismen är en luthersk inomkyrklig väckelserörelse.

* Rörelsen har namn efter Lars Levi Laestadius (1800-1861), präst i Norrbotten.

* Hans botpredikningar gav upphov till en väckelse som spred sig snabbt över Nordkalotten.

* Rörelsen har karaktäristiska enkelt hållna gudstjänster ofta med inslag av starka känsloyttringar och extas.

* Rörelsen har splittrats i flera grenar varav gammallaestadianerna är den största, även om laestadianismen finns inom Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

* Missnöje med Svenska kyrkan har dock lett till att både enskilda och grupper begärt utträde. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.