Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sveriges Radios reporter Fanny Härgestam om de olika aktörerna i Libyen – och varför staden Sirt är av intresse. Foto: TT/SVT

Läget allt mer spänt i krigshärjade Libyen: ”Konflikten i en ny fas”

Uppdaterad
Publicerad

Läget blir allt mer spänt i det sedan länge krigshärjade Libyen. Egypten har hotat att sätta in marktrupper i grannlandet och nu varnar FN för att konflikten som delat landet riskerar att sprida sig till resten av Nordafrika.
– Konflikten har kommit in i en ny fas, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Libyen har präglats av våldsamma konflikter sedan den arabiska våren och störtandet av diktatorn Muammar Gaddafi 2011.

Sedan valet 2014 är landet splittrat i ett östligt och ett västligt block, med två regeringar som gör anspråk på makten. Samtidigt har flera utländska aktörer intresse i konflikten i landet med stora gas och- och oljetillgångar.

Egypten öppnar för marktrupper

Senast i förra veckan gav det egyptiska parlamentet, som tillsammans med Ryssland stöttar det östliga blocket, grönt ljus till möjligheten att sätta in marktrupper i grannlandet. Egyptens intresse rör framför allt den strategiskt viktiga hamnstaden Sirte som ligger i nära anslutning till viktiga gas- och oljetillgångar, säger Fanny Härgestam, reporter på Sveriges Radios Ekot som länge bevakat Nordafrika.

– Tidigare har Egypten mest brytt sig om den långa gränsen som man har mot Libyen. Men nu hotar man med att sätta in verkliga trupper, säger Fanny Härgestam i Morgonstudion, och fortsätter.

– Den som kontrollerar Sirte har också en port till de här tillgångarna.

”EU:s stora knäckfråga”

FN, som tillsammans med Turkiet och flera västländer stöttar det västliga blocket, har sedan 2011 försökt medla i konflikten och få till stånd en fred. Senast i januari bröt förhandlingarna samman, sedan det östliga blockets ledare general Khalifa Haftar vägrade träffa den Tripolibaserade regeringen.

FN:s generalsekreterare António Guterres har tidigare varnat för att tiden håller på att rinna ut för att nå en fredlig lösning i Libyen.

– Konflikten har kommit in i en ny fas med utländsk inblandning på en aldrig tidigare skådad nivå, sa Guterres i ett uttalande tidigare i juli.

Nu menar många bedömare och experter att EU måste försöka samla parterna för att nå en fredlig lösning.

– EU har väldigt stora intressen för att Libyen inte ska fortsätta vara den här genompassagen för migranter mot Europa. Det är EU:s stora knäckfråga, säger Fanny Härgestam.

Se hela klippet i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer