Natalie Besèr och Sonia Sherafay pratade om situationen i Egypten i Agenda. Foto: SVT

”Läget i Egypten värre än före revolutionen”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Egypten har blivit värre nu än före revolutionen, menar både journalisten Natalie Besèr och Sonia Sherafay, svenska med egyptiska rötter.

Sonia Sherafay – du var med här i Agenda för tre år sedan och uttryckte din stora glädje över revolutionen. Vad säger du i dag?

– Då fanns det hopp om en väg till demokrati. Sedan hände saker som jag inte kan begripa. Mursi kom till makten, kanske var det förhastat. Det var demokratiska val, visst, men å andra sidan hade man att välja mellan pest och kolera. De hade för bråttom. De skulle ha väntat på att landet skulle stabilisera sig.

Är Egypten tillbaka på ruta ett nu? Är läget detsamma som före revolutionen?

– Vi är inte tillbaka på ruta ett, snarare minus ett! sade Sonia Sherefay och menade att läget nu är sämre än före revolutionen.

– Jag håller med. Det har uppstått ett slags vakuum efter så många år med militär diktatur. Särskilt för kvinnorna är det värre än tidigare, säkerheten ute på gatorna. Organisationer som Human Rights Watch och Amnesty säger att den repressiva regim som man nu utövar är värre än under Mubarak, sade Natalie Besèr.

I Agendas reportage sade en före detta general som också är vän med al–Sisi att nu väntar demokrati.

– Man skulle ju vilja fråga honom: vad betyder demokrati för dig? Det är ju väldigt subjektivt, sade Natalie Besèr.

– Efter 34 år i Sverige har demokrati för mig blivit ett mer konkret begrepp än vad det var tidigare. Men han kanske pratar om den abstrakta demokratin...? sade Sonia Sherafay.

Men det ska hållas val senare i vår?

– Jo men är det bara det som är demokrati? sade Sonia Sherafay.

Även Natalie Besèr menade att när västvärlden ser på Mellanöstern stirrar man sig blind på detta med att gå till val.

– Då är man nöjd med det. Men är det demokrati? frågade sig även Natalie Besèr och menade att man kanske måste börja i en helt annan ände.

Se hela intervjun här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.