Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagen evakuerades över 4 000 personer i Orenburg och tusentals bostäder konstaterades påverkade av översvämningarna.

Läget ”kritiskt” efter rysk dammkollaps

Uppdaterad
Publicerad

Bostäder står under vatten och tusentals människor har evakuerats. Situationen uppges vara kritisk i ryska Orsk efter fredagens dammkollaps.

Nu utlyser ryska myndigheter federalt katastrofläge.

– Det möjliggör federala insatser, säger beredskapsminister Alexander Kurenkov under ett besök i Orsk om det utlysta katastrofläget.

Dammen brast efter veckor av kraftigt regn i regionen Orenburg. Kollapsen har lett till omfattande översvämningar i den ryska staden, som ligger nära gränsen till Kazakstan.

På lördagen evakuerades över 4 000 personer i Orenburg och tusentals bostäder konstaterades påverkade av översvämningarna.

Även Kazakstan har drabbats av översvämningarna. Landets president Kasym-Zjomart Tokajev kallade på lördagen situationen för en av de värsta naturkatastroferna på 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.