Tv-kanalen CNN:s bilder på vad som ser ut att vara en öppen auktion där människor säljs i Libyen har väckt ilska i världen. Foto: TT

Moussa såldes för 3.000 kronor i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Ett fullkomligt helvete. Så beskriver de som har överlevt slavhandeln tillvaron för flyktingar och migranter i Libyen – där smugglare utnyttjar människors desperation.

Moussa Sanogo tillbringade över fyra månader i Libyen, det krigshärjade land som fungerar som genomfartsplats för många afrikanska flyktingar och migranter med målet Europa. 22-åringen utsattes för misshandel och tvångsarbete – innan han fick FN-hjälp att återvända hem till Elfenbenskusten.

– Vi var slavar, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

– För araberna (de som höll honom fången) är svarta män djur. Men djur behandlas bättre.

Världen har skakats av medieföretaget CNN:s bilder som visar unga män som säljs för några tusenlappar, ofta för att arbeta inom jordbruk. Den som gör motstånd riskerar att skjutas ihjäl.

Försökte fly

Vid ett tillfälle fångades Sanogo in av människor som låtsades vara poliser. Han såldes vidare för motsvarande 3.000 kronor och tvingades arbeta i ett tomatfält i en månad. När han flydde tillbaka genom öknen fängslades han i Niger, flydde igen och hamnade i Tunisien. Där träffade han människosmugglare som lovade att ta honom till Europa, om han bara återvände till Libyen.

– Vi hölls fångna i ett litet rum med 60 människor, och vi kunde inte tvätta. När araberna kom in bar de masker på grund av lukten, säger han om vad som väntade där.

I matväg slängde männen åt dem en bit bröd och ost. Misshandel var vanligt förekommande.

– De slår en hela tiden, i synnerhet stora personer som mig, tills blodet flyter, med pinnar, med metall, med gevärskolvar. Jag skulle inte önska min värsta fiende det här.

Fakta: Båtar stoppas nära Libyen

Efter Muammar Gaddafis fall 2011, och i det kaos som efterföljde, förvandlades Libyen till en enorm transitpunkt för migranter och flyktingar som ville ta sig från Afrika söder om Sahara till Europa.

Sedan 2015 har över 1,5 miljoner migranter kommit till Europa, enligt FN. Försök har gjorts för att försöka stoppa människor från att korsa Medelhavet.

EU-insatsen Sophia var från början främst en räddningsinsats men mandatet har steg för steg utökats. Italien har med EU:s hjälp utbildat den libyska kustbevakningen för att stoppa båtar med migranter, ett kontroversiellt och omdebatterat samarbete som har minskat antalet migrantankomster till Europa.

FN har sagt att överenskommelsen är omänsklig och innebär en risk för att människor skickas tillbaka till tortyrliknande förhållanden i Libyen.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.