Iranier röstar vid en mobil vallokal i Teheran under fredagen. Foto: Atta Kenare/AP/TT

Lägsta valdeltagandet i Iran sedan revolutionen

Uppdaterad
Publicerad

I fredagens parlamentsval i Iran deltog endast 42,6 procent av de röstberättigade väljarna. Det visar siffror offentliggjorda av Irans inrikesdepartement, enligt nyhetsbyrån AP. Valdeltagandet är det lägsta sedan den islamiska revolutionen 1979.

Iran har skakats av demonstrationer under hösten, vilket påverkat många iraniers röstbenägenhet och tilltro till landets ledning.

– Det har haft en väldigt negativ påverkan på lusten att gå och rösta, jag känner folk som inte vill rösta på grund av det som hänt, sade Matin Pouyandeh i Teheran till SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomqvist innan valet.

En annan faktor tycks vara väljarnas besvikelse över det ringa antalet valbara kandidater. Det iranska väktarrådet, som utgörs av troslärda, har hindrat över 7 200 – i huvudsak reforminriktade – politiker från att ställa upp.

Samtliga 30 mandat i huvudstaden Teheran vanns av konservativa politiker, enligt statlig iransk tv.

Fakta: Valet i Iran

Valet gäller de 290 platserna i Irans parlament.

58 miljoner iranier som är minst 18 år gamla har möjlighet att rösta. Totalt har landet 83 miljoner invånare.

Rösterna räknas manuellt och partier i vår mening saknas, så något tydligt resultat väntas inte förrän flera dagar efter valet.

24 miljoner människor röstade, av landets 58 miljoner röstberättigade, enligt inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.