Lågt valdeltagande i valet i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet i gårdagens parlamentsval i Irak väntas bli rekordlågt. Många, främst unga personer, har manat till bojkott av valet på grund av en djupgående misstro mot landets politiska system.

– Förtroendet för politiker och politiska partier är bottenlågt, säger frilansjournalisten Lina Maler, på plats i Bagdad.

Ännu färre irakier gick till valurnorna i söndags, jämfört med det senaste valet 2018 som redan då låg på låga 44 procent – en siffra som anklagats för att vara friserad för att legitimera systemet.

Enligt valkommissionen ligger valdeltagandet för söndagens parlamentsomröstning på 41 procent, eller nio miljoner av Iraks 25 miljoner röstberättigade medborgare.

Frilansjournalisten Lina Malers, på plats i Bagdad, säger att valet ska ses mot bakgrunden av de omfattande protester som har pågått i landet sedan 2019, mot bland annat korruption och arbetslöshet.

– Massprotesterna ledde inte till de förändringar som folk ville se. Korruptionen är fortfarande utbredd, arbetslösheten skyhög och det finns inte grundläggande samhällstjänster som vatten, el och sjukvård. Så det är en enorm besvikelse och ilska bland stora delar av befolkningen just nu.

Missnöjet inför valet har spätts på av att flera oberoende kandidater och demokratiaktivister i landet har hotats och mördats de senaste månaderna.

”Systemet ses som genomkorrupt”

Lina Malers säger att det varit väldigt glest i vallokalerna hon besökt.

– Valdeltagandet väntas bli det lägsta någonsin. Stora delar av den irakiska befolkningen tror inte på att det går att genomföra förändringar via det politiska systemet. Som de ser det så går de och röstar år efter år och samma elit som bara berikar sig själva återkommer i olika konstellationer.

En utbredd uppfattning att det är på gatorna man kan åstadkomma förändring snarare än i vallokalerna, menar Lina Malers.

– Många ser det som att gå och rösta ger legitimitet åt ett system som ses som genomkorrupt.

Valobservatör: Tydlig signal

Viola von Cramon, som leder ett team EU-valobservatörer, säger till TT att hon hoppas det låga valdeltagandet tas på allvar.

– Det här sänder en tydlig politisk signal, man kan bara hoppas att den hörs utav politikerna och den politiska eliten i Irak, säger Viola von Cramon.

Ett valresultat väntas finnas senast klockan 17 på måndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.