De senaste månaderna har videos spridits med personer som påstår sig ha fått större bröst av Pfizer-sprutan. Foto: Storyblocks/Twitter/Tiktok

Professorn: Nej, man får inte större bröst av vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har videos spridits med personer som påstår sig ha fått större bröst efter ha tagit Pfizers vaccin. Men är det ens möjligt?

– Det är bara tillfälligt och går över efter några dagar, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Sedan maj har olika Tiktok-konton delat bilder före och efter att de tagit sprutan och skrivit att deras bröst tycks ha växt. Men nej, Pfizer-vaccinet gör inte att brösten växer.

Däremot är det vanligt att kroppen reagerar på olika vaccin genom att lymfkörtlarna tillfälligt svullnar upp och blir ömma.

– Det har ju inte gjorts några vetenskapliga studier på det här så det här är bara anekdotiska påståenden. Men av det man vet kring vad som kan hända efter att man tagit vaccin är att lymfkörtlarna kan svullna upp lite. Det här med förstorade bröst, det tror jag inte riktigt på, säger Niklas Arnberg.

Det är således inte bara brösten som kan kännas större, utan även andra områden där vi har lymfkörtlar. Men enligt Niklas Arnberg är det snabbt övergående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.