Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i början av februari till tre och ett halvt års fängelse Foto: AP

Läkare slår larm: Navalnyj kan dö när som helst

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj riskerar att drabbas av hjärtstopp när som helst, varnar hans läkare och kräver omedelbart tillträde till fängelset tio mil öster om Moskva där oppositionspolitikern och aktivisten hålls sedan i februari.

Anastasia Vasiljeva, som är personlig läkare till Navalnyj, och ytterligare tre läkare, inklusive en hjärtmedicinare kräver att Navalnyj genast får intensivvård.

”Vår patient kan dö när som helst” , skriver hjärtläkaren Jaroslav Ashikhmin på sin Facebooksida.

Även Navalnyjs taleskvinna Kira Jarmys larmar på sin Facebooksida:

”Aleksej är döende. I hans tillstånd kan det vara fråga om dagar”.

”Totalt, totalt orätt”

USA:s president Joe Biden uttalade sig också i fallet på lördagen efter att ha fått frågor från journalister.

– Detta är totalt, totalt orätt, sade den amerikanske presidenten angående den situation Aleksej Navaln befinner sig i.

– Läget är verkligen kritiskt, säger Alexandra Zakharova från ett läkarförbund med koppling till den ryska oppositionen som tagit del av handlingar om Navalnyjs hälsotillstånd från hans advokat.

– Vi har sett testresultaten, och de är väldigt, väldigt dåliga, säger hon.

Hungerstrejkar

Navalnyj inledde en hungerstrejk den 31 mars då han ansåg att han inte får den vård han behöver för kraftig rygg- och benvärk. Fängelseledningen hävdar å sin sida att han inte velat ta emot den vård han erbjudits.

– Han har höga halter av kalium och han uppvisar andra resultat som indikerar att hans njurar snart kan ge upp, säger Zakharova.

I förlängningen kan det leda till hjärtstopp, anser hon.

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.