Internet har delats när en klännings färger ska avgöras. En ögonläkare säger däremot att det inte är konstigt att vi ser färgerna olika. Foto: Tumblr/Twitter

Läkare om klänningen: Inte unikt att vi ser olika färger

Uppdaterad
Publicerad

Om en klänning är i vitt och guld eller i svart och blått har tagit över och delat internet. Under hashtaggarna #thedress och #dressgate diskuteras en klännings färger lika intensivt som världens väpnade konflikter. Ögonläkaren Jan Ygge säger att det finns flera anledningar till varför vi uppfattar färgerna så olika och menar det här fallet inte är unikt på något sätt.

Det var i onsdags som en användare på Tumblr bad om hjälp efter att ha lagt upp en bild på en klänning där det var oklart vilka färger den hade. Nyhets- och underhållningssajten Buzzfeed lade sedan upp en bild på klänningen i går och även de undrade vilka färger klänningen hade.

Den artikeln har vid den här textens publicering lästs nästan 23 miljoner gånger och diskussionerna precis som dispyterna har delat internet i två läger. En sida som anser att klänningen självklart är i vitt och guld. Den andra sidan tycker däremot att den har rätt när den säger att klänningen är svart och blå.

Färgupplevelsen är subjektiv

Jan Ygge, professor vid Karolinska Institutet och ögonläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, menar att det finns flera anledningar till varför vi upplever färgerna så olika.

– Hur vi uppfattar färger­ är en subjektiv upplevelse. Det finns väldigt stora individuella skillnader i hur vi upplever en färg. Vissa uppfattar färger väldigt tydligt medan vissa inte gör det. Alla är olika färgkänsliga och alla har olika förmåga att se färger, förklarar han.

Även kändiseliten tycker till

Buzzfeed har även en omröstning om vilka färger klänningen har. Över en miljon har röstat och 73 procent anser att den är i vitt och guld medan 27 procent tycker att den är svart och blå. Många kändisar har också gett sig in i diskussionen på Twitter där bland andra Jimmy Fallon och Kim Kardashian lutar åt att den är i vitt och guld. De möter däremot motstånd från exempelvis Justin Bieber, Taylor Swift och Josh Groban.

Om man ska tro allt man läser på Twitter så kommer diskussionen kring klänningens färger att leda till att både vänner och par tar avstånd från varandra.

Extra färgcell kan ligga bakom

Jan Ygge berättar att cirka 20 procent av alla kvinnor har en extra färgcell i näthinnan och att de kan uppfatta en färg som andra kan ha svårt att urskilja.

– Färgen ligger åt det lila-bruna hållet och det kan påverka i det här fallet.

Jan Ygge säger att belysning också kan påverka hur vi uppfattar färger och att det i fallet med #thedress kan påverka vår uppfattning.

– På den här bilden är belysningen lite konstig så det kan också vara en förklaring till att vi ser färgerna så olika. Men skillnader i upplevelsen av färger är något som sker dagligen. Det uppmärksammas däremot inte lika mycket som i fallet med den här klänningen.

#dressgate verkar avgjort

Jan Ygge tycker själv att klänningen är i blått och guld. Vilka färger klänningen i själva verket har verkar nu vara avgjort. En hemsida som säljer en klänning som onekligen ser ut som #thedress finns i svart och blått.

Därmed kan alla på internet nu känna sig fria att starta en ny diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.