Svensk-yazidieske läkaren Nemam Ghafouri om yazidiska kvinnor och barn i flyktingläger: ”De lever i ett helvete” Foto: SVT

Läkaren om yazidiernas situation: ”De lever i ett helvete”

Publicerad

Situationen för yazidiska kvinnor och barn i flyktingläger i Syrien är ”otroligt dålig”. Det säger läkaren Neman Ghafouri, som flera gånger besökt lägren, i SVT:s Morgonstudion.
– De lever i ett helvete.

Många yazidiska kvinnor som överlevt fångenskap hos terrorgruppen IS finns i dag i läger i Syrien. Någon som besökt yazidierna på plats i Syrien flera gånger är den yazidiska läkaren Neman Ghafouri.

Hon var nyligen på plats i ett av lägren och beskriver hälsosituationen som mycket dålig.

– Det är barn och kvinnor som mår otroligt dåligt, säger Neman Ghafouri.

”En jättetuff situation”

Ibland kan det vara så varmt som 45 grader i lägren, samtidigt som det råder stor brist på bland annat mat och el i lägren. Men allra värst är vattenbristen, enligt Neman Ghafouri. 

– Situationen är jättedålig hälsomässigt. En kvinna som räddades från al-Hol-lägret i februari har än i dag blödningar och hon har inte fått någon vettig undersökning eller vård. Andra kvinnor tappar hår och har fysiska skador utöver det mentala, säger hon.

Hur kan ni jobba för att försöka hjälpa till i lägret?

– Vi försöker nätverka med lokala läkare. Vi tar hand om komplikationer och försöker hjälpa dem. När det gäller det mentala så betyder det väldigt mycket att bara vara med. Vi försöker skapa lite ändring i deras vardag, säger Neman Ghafouri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer