– Jag vill att min pappa ska komma hem. Det säger Emy Maru, dotter till den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien utan rättegång. Foto: SVT/Privat

Läkarens dotter: Min pappa är oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske hjärtläkaren Fikru Marus dotter är på plats i Etiopien. Det har nu gått 13 månader sen hennes pappa greps, men ännu har inga bevis lagts fram.

SVT Nyheter berättade i förra veckan om Fikru Maru, en av Sveriges främsta hjärtläkare, som sedan i maj förra året sitter fängslad i sitt forna hemland Etiopien. Han är misstänkt för mutbrott, men är enligt läkarkollegor och familj helt oskyldig.

– Vår familj går sönder just nu, säger dottern Emy Maru.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Vi träffar Emy Maru, läkare från Hudiksvall, i samband med en domstolförhandling i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Emy har rest dit för att få en glimt av sin far i domstolen.

– Jag har inte sett pappa på två och en halv månad, jag har inte hört hans röst och det är det enda jag bryr mig om, berättar Emy Maru.

Rättegången uppskjuten

I går hölls ännu en förhandling vid Lideta Federal High Court i Addis Abeba. Emy Maru är glad för att hon fick se sin far och kunde ge honom en snabb kram.

Ett 70-tal personer är åtalade i vad åklagaren benämner som en stor mut-härva, men inte heller denna gång behandlades Fikru Marus misstänkta brott. Ny förhandling ska hållas i nästa vecka, men Emy Maru befarar att det kommer att ta lång tid innan hennes pappa friges.

– Rättvisa, om det ens sker, sker mycket långsamt i Etiopien, säger hon.

Oklara åtalspunkter

Fikru Maru startade landets första hjärtklinik tillsammans med svenska kollegor. I samband med en resa för fyra år sedan skulle han föra in några väskor med utrustning till kliniken. Han deklarerade varorna i tullen, men saknade faktura som visade varornas värde. Utrustningen stoppades då av tulltjänstemännen, men han skulle få ta med sig den hem till Sverige. Men Fikru Marus syster i Sverige insjuknade och han var tvungen att ta ett tidigare flyg hem och valde då att lämna kvar utrustningen hos tullen. Det är olagligt i Etiopien och han greps när han klev på planet. Han åtalades, men skrev sedan en nådeansökan där han förklarade hur det gått till och åtalet lades ner.

Men för 13 månader sedan greps han igen. Åklagaren hävdar nu att Fikru Maru haft en ”hemlig bekantskap” med dåvarande tullministern, eller att han haft kännedom om att åtalet lades ner på ogiltliga grunder, berättar Emy Maru.

– Vi har satt oss in i alla detaljer och det är solklart att pappa är oskyldig, säger Emy Maru

Komplicerade operationer inställda

Vid hjärtkliniken, Addis cardiac hospital, har de mest avancerade ingreppen inte kunnat genomföras de senaste 13 månaderna. Fikru Marus svenska kollegor som reser ner från Sverige för att utföra komplicerade operationer, vågar inte besöka landet av rädsla för att själva gripas.

– Det är förfärligt att en kollega sitter i fängelse utan rättegång. Det kunde lika gärna vara jag, jag har också rest in i Etiopien med väskor med medicinsk utrustning, sa docent Lars Wiklund till SVT Nyheter för en vecka sedan. 

Men de flesta operationer kan trots allt utföras. Vid kliniken arbetar bland annat fyra etiopiska specialister som fått vidareutbildning i Sverige.

Inget hopp om snabb frigivning

Emy Maru reser hem till Hudiksvall i början av juli. Det blir ett smärtsamt farväl, men arbetet väntar. Hon har inga förhoppningar om att pappan ska friges snart.

– Han är min pappa och jag vill att han ska komma hem, säger Emy Maru.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet