Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige trotsar trenden – se SVT:s Europakorrespondent David Boatis analys av kartan i klippet. Foto: Henrik Sköld

Land för land: Här minskar stödet för vapenleveranser till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det folkliga stödet för att skicka vapen till Ukraina backar med fem procentenheter i Europa – och i vissa länder betydligt mer än så. Det visar nya siffror från Eurobarometer.

Det folkliga stödet i Europa låg på 62 procent under maj-juni 2023. Ett halvår senare har det fallit till 57 procent . Det är det största tappet sedan mätningarna började göras sommaren 2022.

”En ödesfråga”

Tappet är allvarligt både för Ukraina och för Europa, menar Magnus Ekengren, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Kriget i Ukraina

– Det är en ödesfråga. Om EU överger Ukraina kan vi i värsta fall få ett militaristiskt, revanschistiskt och diktatoriskt Ryssland mitt i Europa. Det skulle sätta EU inför ett helt nytt hot som vi inte sett sedan EU:s etablering på 1950-talet, säger han.

Svårt att se fred

Han menar att fallet i stöd beror på att många har svårt att se hur en fred kan se ut.

– Nu krävs det ett politiskt ledarskap som inte bara vägleds av folkliga opinionen utan också tar sitt ansvar och förklarar konsekvenserna av en rysk vinst. Det har vi inte sett riktigt ännu.

Sverige tappar topplaceringen

Sverige backar med två procentenheter och landar på 91 procents stöd i mätningen – en förändring som inte är statistiskt säkerställd.

Samtidigt ökar stödet i Albanien som tar över topplaceringen från Sverige.

Skiljer sig mot webbenkäter

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om en annan av Eurobarometers undersökningar augusti 2023 som visade att 77 procent av svenskarna stödjer vapenleveranserna.

Den undersökningen använde sig dock av webbenkäter till skillnad mot standardundersökningarna som använder sig av intervjuer ansikte mot ansikte.

störst och minst stöd (jämfört med maj-juni 2023)

Störst stöd

  1. Albanien 93 % (+3)
  2. Sverige 91 % (-2)
  3. Finland 90 % (+1)
  4. Nederländerna 85 % (0)
  5. Polen 85 % (-1)

Minst stöd

  1. Serbien 15 % (-5)
  2. Cypern 31 % (-5)
  3. Bulgarien 31 % (+1)
  4. Slovakien 34 % (-3)
  5. Grekland 37 % (-6)

Om undersökningen

  • Runt 1000 personer har intervjuats ansikte mot ansikte i respektive land under oktober-november 2023.
  • Undersökningen görs två gånger om året på uppdrag av EU-kommissionen.
  • Vissa länder utanför EU såsom Norge och Schweiz tillfrågades inte i Eurobarometers senaste undersökning. I de fallen har kartan i videon färglagts i linje med resultatet för maj-juni 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet