SVT Nyheters team på plats i Reykjavik, reporter Ann-Britt Ryd Pettersson och fotograf Oscar Fries Foto: SVT

”Landslagets framgång är viktig för hela Island”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte vilken match som helst det handlar om i kväll. Favorittippade Frankrike mot det lilla landet Island. Ännu en David mot Goliat-match i detta fotbolls-EM, och alla tidernas David, det är Island. – De behöver inte vinna, de behöver inte bevisa någonting mer. Island har redan vunnit, säger isländskan Linnea till SVT Nyheter i Reykjavik.

För ganska exakt tre månader sedan stod fotografen Kristjan Sigurjson och jag här på torget i Reykjaviks centrum. Också då susade det av historiens vingslag, också då fyllde Reykjavikborna och tillresta landsmän torgen, gatorna och kvarteren i närheten av parlamentet.

Detta efter journalister runtom i världen avslöjade det som kom att kallas Panamaaffären. En av de höga politiker och företagsledare som hade pengar i skatteparadis var Islands dåvarande statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Fotbolls-EM 2016

I SVT-programmet Uppdrag granskning och i den isländska Public service kanalen RUV vägrade han svara på frågor och lämnade intervjun under upprörda former. Tiotusentals islänningar tog till gatorna och krävde hans och regeringens avgång. Efter bara några dagar avgick han och i höst väntar nyval till parlamentet.

Euforisk stämning

Nu samlas åter tiotusentals islänningar i centrala Reyjkavik men stämningen är en helt annan. Visserligen är det blåsigt och småkyligt nu också men det är nog den enda likheten med de där dagarna i början på april.

Nu pratas det Fotboll med stort F, amerikanska och kinesiska turister dras in i diskussioner om de isländska spelarnas förtjänster, det pratas mål och det är en påtagligt leende stämning.

– Jag hoppas de vinner, säger 91-åriga Elsa när jag möter henne och dottern på deras lördagspromenad

Det är inte bara Elsa som är fotbollsintresserad och lyckligt tror på fortsatta framgångar.

När Island mötte England i åttondelsfinalen tittade 99, 1 procent av de som hade tillgång till en tv på matchen. Eller med andra siffror; 75 procent av landets befolkning tittade när Island med snabbt spel slog ut favoriten England från årets EM.

Om svenskarna tittat lika lojalt skulle det innebära att över sju miljoner sett på när Sverige besegrades av Belgien. Det kanske var tur att vi inte var fullt lika begeistrade som islänningarna är i sitt kära landslag.

Ingen vet vad sju miljoner besvikna svenskar hittat på.

Hyllar Lagerbäck

Vi är nog inte heller lika begeistrade i vår landslagsledning som Islänningarna är. Under fotograf Oscar Fries och mina dagar här har vi inte träffat en person som inte kommenterat, i positiva ordalag, Lars Lagerbäcks betydelse för det isländska lagets framgångar.

Ledaren för storklubben Breidablick, som har fyra spelare i landslaget, jämställer Lagerbäcks ledargärning och lagskapande med landets mångåriga uppbyggnad av inomhushallar med konstgräs och förbundets ledarutbildningar på alla nivåer, som förklaring till att Island för första gången tagit sig vidare till slutspel i en stor turnering.

Viktigt för hela landet

Men tillbaka till själva matchen. En bit ifrån parlamentet har ett av stadens torg förvandlats till EM-torget. En scen där artister uppträder och matcherna visas på storbildsskärm som har byggts upp. Konstgräs ligger utlagt, gigantiska affischer med spelarnas porträtt vajar i vinden, picknikborden väntar på Reykjaviksborna som tros strömma till i tusental den historiska söndagskväll då Island för första gången spelar i en åttondelsfinal och möter en av stornationerna, Frankrike.

Elsa får medhåll av nästan alla vi pratar med. Optimismen är stor, de flesta tror på seger.

Men vi hör också många säga som småbarnsmamman Linnea som jag möter i ett shoppingcenter.

– De behöver inte vinna, de behöver inte bevisa någonting mer. Island har redan vunnit, bara genom att ta sig till EM och sedan visa hur duktiga de är på lagsammanhållning, på att spela för varandra och för Island.

– Jag är egentligen mer intresserad av basket, har spelat själv och vill nog helst att min 5-åriga dotter ska satsa på det. Men jag får nog ge mig efter det här, säger hon med ett skratt.

”Viktigt efter allt elände”

Hela Island pratar om, lever för, gläds åt, och följer lagets göranden i Frankrike.

– Det är viktigt för Island att vi efter det ekonomiska eländet för några år sedan med bank- och lånebubblan, vulkanutbrott och nu senast den politiska härvan, har ett fotbollslaget att enas omkring, att vara stolta över, säger Linnea.

– Så ja, jag kommer att sitta hemma vid tv:n  med min familj och följa varje sekund av matchen. Och minnas sommaren 2016 livet ut, säger hon.

Vi svenskar får ett skimmer i ögonen när vi pratar om och minns fotbollssommaren 1994, då Brolin, Ravelli, Thern och de andra grävde guld i USA.

Hur det än går i fortsättningen har islänningarna nu fått sin franska fotbollssommar att minnas. Livet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet