Landssorg efter kraschen i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Luiz Inacio ”Lula” da Silva har utlyst tre dagars landssorg sedan det bekräftats att ingen överlevde när ett Boeingplan störtade i landets inre i fredags.

Flygolyckan är den värsta i landets historia. 155 personer dog när planet störtade i Mato Grossos regnskog på väg från Manaus till Brasilia.

Olyckan föregicks av ett möte med ett mindre flygplan, som kan ha rivit upp en av passagerarplanets vingar.

Boeingplanet tillhörde lågprisbolaget Gol och hade bara flugit 200 timmar.

Kollision trolig orsak

På över 10.000 meters höjd hamnade Boeingen troligen på kollisionskurs med ett mindre plan av typen Embraer Legacy. Enligt brasilianska medier sprättade Legacyns vinge upp Boeingens buk, men kunde sedan nödlanda på flygbasen Serra do Cachimbo i Para.

Legacypiloten berättade att ett stor skugga plötsligt dykt upp framför hans lilla plan och att Legacyn sedan slagit emot något.

Anhöriga väntade på flygplatsen

Anhöriga till Gol-passagerarna började redan i fredags kväll strömma till flygplatserna i Brasmlia och Rio. Under natten klagade de på bristande information – flygbolagets informationsdiskar stängdes som vanligt på kvällen och de anhöriga hänvisades till ett telefonnummer i Sco Paulo.

Beskedet att planet störtat kom strax efter klockan nio lokal tid på lördagsmorgonen.

Gol har de senaste åren varit ledande i en lågprisrevolution i det brasilianska flyget. Gol är en vinstmaskin som flyger mellan ett 50-tal städer i Brasilien, plus till flera av grannländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.