Kontrollen av transporter av levande djur är bristfällig, enligt en ny rapport i Europaparlamentet. Foto: Eyes on Animals

Djurtransport stoppad i Tyskland – EU vill skärpa reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Den dräktiga kon skulle fraktas 500 mil från Tyskland till Uzbekistan men transporten stoppades. Det var veterinärmyndigheterna i Bayern som slog larm om djurplågeri. I Europaparlamentet ska man nu besluta om skärpta regler för långa djurtransporter.

Djurskyddsgrupper avslöjade i somras att djur instängda i långtradare fick vänta i flera dagar i gassande sol vid EU-gränsen mellan Bulgarien och Turkiet. Detta trots att EU-regler förbjuder långa transporter av levande djur under varma väderförhållanden. Djuren ska kunna röra på sig och kunna dricka regelbundet.

Samma lagar gäller

Veterinärmyndigheterna i Bayern stoppade nyligen en transport av en dräktig ko till Uzbekistan av djuretiska skäl. För djurtransporter gäller samma lagar inom EU som till länder utanför unionen. Men kontrollen är otillräcklig.

– Det är djurplågeri när kor från vår region ska färdas tusentals kilometer för att slaktas i länder där det inte finns något djurskydd, säger Peter Dreier, politiker i Landshut i Bayern i tyska medier.

Stora brister

En ny rapport från EU-parlamentets jordbruksutskott visar att det finns luckor i lagstiftningen och stora brister när det övervakning av reglerna. I vissa medlemsländer är kontrollen dålig och även samarbetet mellan länderna.

– Det är en fullständigt ohållbar situation. Man transporterar fler djur än någonsin tidigare, säger Johan Beck-Friis, generalsekreterare i Svenska djurskyddsföreningen.

Andra lösningar krävs

Han anser att lagarna är bra men eftersom de inte efterlevs måste man hitta andra lösningar. Mobila slakterier kan vara en dellösning i glesbygder, anser han.

– Det handlar om stora ekonomiska intressen. EU måste sätta press på myndigheterna att mer resurser används för att kontrollera att reglerna följs, säger Johan Beck-Friis till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer