Österrikisk polis hittar de döda kropparna i kylbilen strax söder om Wien, 27 augusti 2015. Foto: AP/Ronald Zak

Långa fängelsestraff efter migranters död

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har fällts av en domstol i Ungern för mord efter det uppmärksammade fallet då en stor grupp migranter kvävdes till döds i en lastbil. Händelsen inträffade i Österrike under flyktingkrisen 2015 och var avgörande då länderna längs den så kallade Balkanrutten öppnade sina gränser.

Kropparna efter 59 män, åtta kvinnor och fyra barn, från Syrien, Irak och Afghanistan, hittades i den övergivna lastbilen i Österrike i augusti 2015. Migranterna hade då legat döda i bilen i flera dagar. Nyheten hamnade på förstasidorna i medier över hela Europa.

Ledaren för smugglingsnätverket bakom flyktingbilen, en 31-årig man som själv flytt sitt hemland Afghanistan, sa i rätten att hans mening aldrig var att någon skulle dö. Men de telefonsamtal som polisen avlyssnat sa någonting annat. Där instruerade ledaren sina underhuggare vid lastbilen att inte öppna dörrarna och låta migranterna komma ut. I stället ska han ha sagt åt dem att lämna migranterna i en skog i Tyskland, om de skulle dö.

Krävde livstid

Efter att ha tagit sig till gränsen mellan Serbien och Ungern packades migranterna in i den lufttäta lastbilen som skulle bli deras död.

”De 71 offren dog kort efter att de påbörjat resan. Innan de dog slog de upprepade gånger på lastbilens väggar och skrek”, konstaterade domstolen inför förhandlingarna.

Åklagaren krävde livstid för den fyra mordåtalade, men den ungerska domstolen utdömde 25 års fängelse vardera. Ytterligare elva står åtalade, för bland annat människohandel och tortyr.

Öppnade Europa

Efter händelsen i Österrike fick Europas länder på allvar upp ögonen för den pågående flyktingkrisen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav att hennes land skulle öppna gränserna för människor på flykt. Även fler länder längs den så kallade Balkanrutten gjorde detsamma.

De stora flyktingströmmarna fick dock länderna längs rutten att ompröva sina beslut och senare under hösten stängde bland annat Österrike gränsen för flyktingar.

Det Budapestbaserade smugglingsnätverk som de dömda ingick i ska ha haft fler än 15 fordon som de transporterade migranter i längs Balkanrutten, från Grekland mot norra Europa.

Nätverket ska ha smugglat fler än 1 100 personer sedan februari 2015, enligt ungerska myndigheter. De tog betalt upp till 1 500 Euro per person.

Källa: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer