Vittnen utanför Charile Hebdos redaktion. Foto: TT

”Långa, långa minuter som kändes som en evighet”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris har skakat om den franska huvudstaden. Många människor blev vittne till skottlossningen. – Det höll på i fem minuter. Jag hade tagit skydd under ett skrivbord, berättar en anställd på tidningen som hade tvingats öppna dörren åt gärningsmännen.

En tecknare anställd på Charlie Hebdo tvingades under hot släppa in gärningsmännen på redaktionen. Hon blev sedan vittne till hur hennes kollegor mördades.

– Jag hade gått och hämtat min dotter från förskolan. När jag kom fram till porten till redaktionens hus hotades vi våldsamt av två maskerade och beväpnade män. De ville in, upp på redaktionen. Jag skrev in koden. De sköt [flera av tecknarna]… Det höll på i fem minuter. Jag hade tagit skydd under ett skrivbord. De talade perfekt franska, och sa sig tillhöra al-Qaida, berättar hon för tidningen l’Humanité.

Terrordåd mot fransk tidning

”Kändes som en evighet”

Flera grannar till Charlie Hebdo, som är inhyst i ett lägenhetshus tillsammans med flera andra företag, vittnar för le Parisien om våldsam skottlossning inne på redaktionen.

– Vid prick klockan halv tolv hördes ett trettiotal skott under ett tiotal minuter, säger Bruna Leveillé.

– Vi hörde ett stort antal skott från kalasjnikovs. Det höll på i flera långa, långa minuter, som kändes som en evighet. Vi såg två män gå ut, maskerade, som skrek och sedan steg in i en bil. Sedan hörde vi ännu fler skott utifrån gatan, säger Benoit Bringet.

– Jag hörde skottlossning. Jag såg maskerade killar som flydde i en bil, berättar Michel Goldenberg.

”Åkte förbi i 200 km/timmen”

Éric Meguira arbetade i sitt företags lokaler bara ett kvarter från Charlie Hebdos redaktion, när han hörde skottlossning.

– Nästa stund åker en vit bil förbi i 200 kilometer i timmen. Det gick väldigt fort men jag såg två siluetter ombord som sköt efter sig. De träffade en cykel, berättar Éric Meguira för le Monde.

Han berättar också hur förbipasserande och arbetande i området desperat försökte fly undan gärningsmännen och skottlossningen.

– Vi såg hur stadens parkarbetare letade efter någonstans att gömma sig. Vi gjorde tecken till dem att de skulle komma och ta skydd i våra lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet