Poliserna Awad Ismail ochAmin Mahmoud Salah. Foto: TT

Långa straff för egyptiska poliser

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser som åtalats för att ha dödat bloggaren Khaled Said i juni 2010, döms till tio års fängelse av egyptisk domstol.

De två poliserna grep Said och ska enligt åtalet ha torterat honom och dödat honom i Alexandria.

Fallet fick stor uppmärksamhet under den så kallade arabiska våren 2011, som ledde till att Egyptens ledare Hosni Mubarak avsattes.

Oro i Egypten

De två polismännen har redan dömts för dådet en gång, 2011, till sju års fängelse för att ha använt för mycket våld mot Said. I den nya domen har straffet alltså förlängts med tre år.

Saids fall väckte mycket ilska under demonstrationerna mot Hosni Mubarak och blev symbolen för polisbrutalitet i Egypten, efter att bilder på Saids misshandlade ansikte spritts på de sociala medierna.

Kvävdes med plastpåse

Regimen hävdade först att 28-årige Said kvävts när han försökt svälja en påse med droger. Senare visade en annan undersökning att han kvävts till döds av våldet han utsatts för och att någon placerat påsen i hans mun när han var medvetslös.

En Facebook-grupp med namnet ”Vi är alla Khaled Said” var en av de drivande grupperna bakom de 18 dagar långa protesterna mot Hosni Mubarak 2011, som ledde till att han avsattes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet