Norsk ex-polischef döms för korruption och medhjälp till smuggling

Uppdaterad
Publicerad

En före detta polischef i Norge döms av hovrätten till 21 års fängelse för grov korruption och medhjälp till narkotikasmuggling.Påföljden är samma som han fick i september 2017 när målet togs upp i Oslo tingrett, en dom som ex-polischefen överklagat.

I januari i fjol dömdes den tidigare polisen av en jury i hovrätten för grov korruption men friades från anklagelserna om medhjälp till narkotikasmuggling till Norge. Domarna var dock oeniga med juryn om den frikännande delen, vilket ledde till att hela rättegången fick tas om med nya domare.

– Det här fallet är historiskt, säger NRK journalisten Øyvind Gustavsen till SVT Nyheter.

Arbetade med att bekämpa narkotikahandel

Ex-polischefen Eirik Jensen arbetade tidigare med att bekämpa narkotikahandel och gängkriminalitet i Oslo.

En ledare för ett narkotikanätverk, kallad haschbaronen, har erkänt att han smugglat in stora mängder hasch till Norge under 20 år och har uppgett att det har varit möjligt eftersom Jensen skickat kodade sms till honom. Han ska också ha tagit emot pengar för sina tjänster.

”Haschbaronen” får straffrabatt för att ha samarbetat med utredningen och hans tidigare 15-åriga fängelsestraff sänks nu till 13 år.

Den tidigare polisen ska ha kommit med olika förklaringar och motstridiga uppgifter i förhör, vilket enligt åklagaren sänkt hans trovärdighet. I en bok som gavs ut 2015 förklarar ex-polisen Jensen sig oskyldig och skriver att hämnd kan ha varit motivet bakom anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.