Polisen bekräftar: Knivattacken i Reading utreds som terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades på lördagen i ett knivdåd i en park i den engelska staden Reading. En 25-årig man greps efter dådet. Attacken utreds som terrorbrott.

Larmet om händelsen kom in vid 20-tiden på lördagskvällen varpå en stor polis- och räddningsinsats inleddes på platsen, parken Forbury Gardens i Reading.

Ett ögonvittne beskrev händelsen för The Telegraph och sa att en ensam man plötsligt började attackera människor med en kniv.

– En ensam person gick genom parken, skrek någonting obegripligt och gick fram till en stor grupp på omkring tio människor och försökte hugga dem, berättar vittnet Lawrence Wort för nyhetsbyrån PA enligt AFP.

Tre personer avled på plats och två fördes till sjukhus med icke livshotande skador.

Utreds som terrorbrott

Polisen uppgav inledningsvis att knivattacken inte tycktes ha några terrorkopplingar, men ändrade sig under söndagen.

– Även om motivet bakom detta fruktansvärda dåd fortfarande är långt ifrån klarlagt så har antiterrorpolisen tagit över ansvaret för att leda utredningen, säger Neil Basu, biträdande polismästare på Londonpolisen på en presskonferens.

Polisen har ännu inte redogjort för vilka uppgifter som lett till misstanken om terrorbrott. Man säger också att allt tyder på att mannen agerat ensam.

– Vi har inte funnit något som tyder på att fler var inblandade i attacken, och vi letar inte efter någon annan, sa Neil Basu under presskonferensen.

BBC: Känd av MI5

Säkerhetskällor uppger för BBC att den gripne blev känd för säkerhetstjänsten MI5 2019, då det fanns misstankar om att mannen kunde vara på väg utomlands i eventuellt terrorsyfte. Enligt BBC-källan ansågs mannen efter en undersökning av uppgifterna dock inte utgöra ett allvarligt hot eller en överhängande risk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.