Fyra döda i skolskjutning utanför Detroit

Uppdaterad
Publicerad

Ett fjärde barn har avlidit till följd av tisdagens skolskjutning på en skola utanför Detroit, USA, rapporterar NBC News. En 15-årig elev på skolan har gripits och delgivits misstanke om bland annat mord och terrorism.

De fyra döda, samt sju av de skadade, ska ha varit elever på skolan. Även en lärare ska ha skadats.

Skjutningen inträffade tidigt på eftermiddagen på Oxford High School, som ligger i förorten Oxford norr om Detroit i delstaten Michigan, USA.

15-årig elev gripen

Enligt amerikanska medier ska skottlossningen ha pågått i omkring fem minuter innan polisen kunde gripa den misstänkte skytten. Ett handeldvapen har tagits i beslag.

Den gripne ska vara en 15-årig elev på skolan, skriver AP. Han ska inte ha gjort motstånd vid frihetsberövandet, utan ska ha bett om en advokat, enligt polisen.

– Han berättar ingenting för oss i nuläget, säger undersheriff Michael McCabe till NBC News.

Polisen utgår från att gärningsmannen agerade ensam. Motivet bakom attacken är i nuläget oklart. Under onsdagen blev 15-åringen delgiven misstanke om bland annat mord och terrorism rapporterar AP.

Hundratals larm

Larmcentralen 911 ska vid 13-tiden, lokal tid, ha fått in över hundra samtal om att en beväpnad person öppnat eld på skolan.

Efter gripandet av den misstänkte evakuerades elever och personal till en näraliggande butik. Skolan har sökts igenom flera gånger.

Rekordmånga skolskjutningar

Under höstterminen i USA, som inleddes i september, har antalet skolskjutningar i landet ökat kraftigt. I början av oktober rapporterade The New York Post att 64 skjutningar ägt rum på bara en månad – den högsta siffran någonsin under samma period.

Den vanligaste orsaken bakom skjutningarna uppges vara personliga konflikter som eskalerat bortom kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.