Tre döda efter skjutning i köpcentrum i Köpenhamn – en person gripen

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött och fyra är allvarligt skadade efter en skottlossning i Köpcentrumet Field's i Köpenhamn. En misstänkt gärningsman är gripen. Motivet bakom skjutningen är ännu inte känt.

Det var vid 17.30-tiden på söndagen som Köpenhamnspolisen larmades om en skjutning på köpcentrumet Field's som ligger på Amager i närheten av Kastrups flygplats.

På en pressträff vid 00.45 meddelade polisen att tre personer dödades, en i 40-årsåldern och två unga personer. Flera skadades i samband med skjutningen. Dansk polis uppger på en pressträff på måndagen att det rör sig om fyra allvarligt skadade personer.

”Massiv operation”

En ”massiv operation” har pågått under söndagskvällen vid köpcentrumet och på hela Själland, enligt Thomassen.

Nära köpcentrumet ligger Royal Arena där artisten Harry Styles skulle haft en konsert under kvällen. Vid 21.30 meddelade arrangören att konserten ställs in.

Vittnet: ”Folk grät och kramades”

Köpenhamnsbon Michelle Sara Gano skulle gå på Harry Styles-konserten med en vän och befann sig i närheten.

– Vi skulle mötas vid Örestad men dit gick inte tunnelbanan så jag gick av i Vestamager och där stod folk och grät och kramades. Jag blev omskakad och rädd när jag hörde en dotter prata med sin mamma i telefon och säga ”jag vill bort härifrån, det är flera döda”. Då kände jag att jag ville bort så jag tog mig in till stan. Jag är på väg hem till min pojkvän nu, jag vill bara vara hemma, säger hon till SVT Nyheter.

Motivet ännu oklart

En man i 20-årsåldern greps i närheten av köpcentrumet. Han var beväpnad med gevär och ammunition vid gripandet.

Polisen bedömer i nuläget att gärningsmannen agerade på egen hand.

– Gärningsmannen arbetade inte tillsammans med andra. Vi har inte kunnat påvisa det, säger Søren Thomasse på pressträffen.

Motivet bakom skjutningen är ännu inte känt och polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

– Utredningen pågår och vi kan inte utesluta något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.